Την οικονομική ανακούφιση των εμπορικών επιχειρήσεων από τα τελευταία επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με επιστολή που απηύθυνε προς τους υπουργούς Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

Η ΕΣΕΕ στην επιστολή της ζητεί την ενεργοποίηση του ν. 3746/2009, βάσει του οποίου προβλέφθηκαν μέτρα οικονομικής ανακούφισης για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφές του Δεκεμβρίου 2008.

Τα εν λόγω μέτρα προβλέπουν άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ, έμμεση οικονομική ενίσχυση από 10.000 έως 200.000 ευρώ, με το 50% να καταβάλλεται αμέσως και το υπόλοιπο 50%, μέσω δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους και πλήρη επιδότηση επιτοκίου, χορήγηση κεφαλαίων κίνησης έως το 35% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης και χορήγηση δανείων 15ετούς διάρκειας για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτίρια με πλήρη επιδότηση επιτοκίου και τρίμηνη αναστολή πληρωμών δανειακών δόσεων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και όλων των υποχρεώσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι ζημιές που υπέστησαν πολλά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας από τις συμπλοκές της περασμένης εβδομάδας είναι πανομοιότυπες με αυτές των ετών 2008 και 2009 και όλες οι επιχειρήσεις του κέντρου είναι πληγωμένες, άλλες έχοντας χάσει εμπορεύματα και έχοντας υποστεί σοβαρές ζημιές εντός και εκτός του χώρου λιανικής τους, ενώ όλες είναι αντιμέτωπες με σημαντικές απώλειες καλοκαιρινού-τουριστικού τζίρου, καθώς επίσης με αχρείαστα επιπλέον έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίσει.

Η ΕΣΕΕ κατανοώντας απόλυτα τη δύσκολη οικονομική κατάσταση ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία να εκδώσουν άμεσα τη σχετική Υπουργική Απόφαση και να επανενεργοποιήσουν το νόμο και τις σχετικές προθεσμίες για την υπαγωγή στις διατάξεις του, με τις αυτές ευεργετικές ρυθμίσεις και ιδιαίτερα με την 3μηνη αναστολή πληρωμών δόσεων, ληξιπρόθεσμων και μη οικονομικών υποχρεώσεων, όλων των επιχειρήσεων του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Αθήνας.

Παράλληλα, η ΕΣΕΕ ενημερώνει τους επιχειρηματίες εμπόρους ότι εάν δεν βοηθηθούν οικονομικά, σύμφωνα με τα παραπάνω, μπορούν πάντοτε να αποζημιωθούν από το Ελληνικό Δημόσιο, αφού υπάρχει η δυνατότητα να διεκδικηθούν αποζημιώσεις για καταστροφές στα καταστήματα, σύμφωνα με τους νόμους (άρθρο 105 Εισ Ν Αστικού Κώδικα) και τη νομολογία των δικαστηρίων (ΑΠ 1616/1981, ΔιοικΕφΑθηνών 2966/1997, ΔιοικΠρωτΠειραιά 1044/1999).

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook