Αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ Ευάγγελο Βενιζέλο και Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης σχετικά με το ζήτημα της αδυναμίας αποπληρωμής στεγαστικών δανείων, ένα θέμα που εξελίσσεται σε πρόδηλη απειλή για την κτηματαγορά, το τραπεζικό και γενικότερα για την αναιμική ελληνική οικονομία.

Είναι προφανές αναφέρει ο κ. Παρασύρης ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόβαινε πρόσφατα για δεύτερη φορά σε αναστολή πληστηριασμών για χρέη μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ, τότε χιλιάδες δανειολήπτες θα έχαναν τις κατοικίες τους».

Παράλληλα συμπληρώνει όμως ο κ. Παρασύρης ότι, «η λύση της αναστολής δεν αποτελεί μόνιμη διέξοδο σε ένα ζήτημα το οποίο αναμένεται να οξυνθεί και οι διαταγές πληρωμών που βρίσκονται ένα βήμα πριν το κατασχετήριο αυξάνονται από έτος σε έτος αφού για το 2010 εκδόθηκαν 105.000 διαταγές πληρωμών οι οποίες αναμένεται να φτάσουν φέτος στις 150. 000 και 50.000 εξ αυτών αναμένεται να καταλήξουν σε κατασχετήρια. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι τράπεζες δεν αναζητούν οριστικές λύσεις αλλά διαπραγματεύονται μόνο με τους κακοπληρωτές και αυξάνουν τον χρόνο αποπληρωμής μειώνοντας την δόση».

Στην συνέχεια της αναφοράς του ο κ. Παρασύρης παραπέμπει σε μελέτη του έγκυρου think tank των Βρυξελλών CEPS, βάση της οποίας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξεσπάσει οξεία κρίση στον τομέα των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα και ολόκληρο τον υπερχρεωμένο ευρωπαϊκό νότο και στην Ιρλανδία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες, την αγορά κατοικίας και τις τράπεζες.

Στην έρευνα επισημαίνεται η ραγδαία αύξηση των «κόκκινων» δανείων, αφού λόγω κρίσης οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους, πρόβλημα που αναμένεται να διογκωθεί από τα συνεχιζόμενα μέτρα δημοσιονομικής περιστολής και τη διαφαινόμενη πρόθεση της ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων.

Το CEPS μιλά για καταιγίδα «χρεοκοπίας» και δεν αποκλείει δε όλο αυτό να προκαλέσει και καταβαράθρωση των τιμών στα ακίνητα, συνθήκη που όπως υπενθυμίζει προκάλεσε στις ΗΠΑ την κρίση, που εξαπλώθηκε διεθνώς.

«Με βάση τα παραπάνω» διαπιστώνει ο κ. Παρασύρης «είναι προφανές ότι πρέπει να αναζητηθούν μόνιμες και διαρθρωτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος» και ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να τον ενημερώσουν εάν υπάρχει μακροπρόθεσμο σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος της επιδεινούμενης κατάστασης στον τομέα αποπληρωμής στεγαστικών δανείων.