Το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδας ανέλαβε τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων της 37χρονης Ζωής Μπεκρή και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ευρώπη, σε διαδικασία που διήρκεσε περίπου 40 ώρες.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας προσήλθε ομάδα γιατρών από τη Γερμανία για να παραλάβει τους πνεύμονες για ασθενή στο Ανόβερο. Μέσω του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, η καρδιά της 37χρονης χτυπά πλέον στο στήθος 29χρονης, η οποία βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη εδώ και δυόμισι χρόνια.

Γιατροί από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης πήραν το ήπαρ που δόθηκε σε 64χρονο από τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι δύο νεφροί αφαιρέθηκαν από τους χειρουργούς του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών και μεταμοσχεύτηκαν σε 15χρονο αγόρι από τη Θεσσαλονίκη και 48χρονο Αθηναίο, ο οποίος έκανε αιμοκάθαρση επί 15 χρόνια.

Για την άμεση μεταφορά των μοσχευμάτων σε Θεσσαλονίκη και Γερμανία συνεργάστηκαν το ΕΚΑΒ, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ο Aερολιμενάρχης του Aεροδρομίου Αράξου, ενώ για τη μεταφορά της χειρουργικής ομάδας και των μοσχευμάτων στη Θεσσαλονίκη διατέθηκε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ Ανδρέας Καραμπίνης ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη «γέφυρα ζωής» και ιδιαίτερα την οικογένεια της δότριας.

Όπως ανέφερε, «η δωρεά οργάνων απαιτεί μεγαλοψυχία και ευαισθησία, ενώ αποτελεί πράξη που τιμά τη μνήμη της εκλιπούσης και εξυψώνει ηθικά την οικογένειά της. Σε μια περίοδο που η δωρεά οργάνων στην Ελλάδα βρίσκεται σε τρομερή ύφεση και δεν υποστηρίζεται από το υπάρχον σύστημα υγείας, τέτοια περιστατικά άριστης συνεργασίας ιατρών και επαγγελματιών υγείας μάς δίνουν την ελπίδα ότι οι μεταμοσχεύσεις μπορούν να ανακάμψουν προς όφελος των ασθενών συνανθρώπων μας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook