Μια φωτογραφία αξίζει χίλιες λέξεις λένε οι Κινέζοι και έχουν απόλυτο δίκιο. Ίσως τον καλύτερο σχολιασμό για τα τεκταινόμενα στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τις μάλλον όψιμες ευαισθησίες που εκδηλώθηκαν στην ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης, έκανε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Ηλίας Μακρής. Μπροστά σε έναν σχολικό πίνακα ο οποίος ήταν γεμάτος από «προαπαιτούμενα» στέκονταν δύο άνδρες: ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώτος κρατούσε ένα πινέλο και έλεγε «Φέρε τη μπογιά! Σειρά μου να τραβήξω κι εγώ μερικές κόκκινές γραμμές!». Η απάντηση του δεύτερου που κρατούσε ένα άδειο κουτί ήταν «Χα χα χα! Την πάτησες. Την ξόδεψα όλη προεκλογικά!».

Όλοι, διά της βιωματικής μάθησης, έχουμε αντιληφθεί ότι η έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική είναι ατελέσφορη, προσφέρει μονάχα πόνο, φόρους και ανεργία, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Γι αυτό δεν ευθύνονται οι καταστάσεις, οι ξένοι ή η κακή μας μοίρα, αλλά το πολιτικοσυνδικαλιστικό μας σύστημα το οποίο έχει δομήσει το νεοελληνικό μας κράτος με μοναδικό στόχο την δική του μακροημέρευση. Με άλλα λόγια, επειδή το πρόβλημα μας δεν είναι κομματικό, αλλά πολιτικό, για την επίλυση του δεν αρκεί η αλλαγή κομμάτων στην κυβέρνηση, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο: απαιτείτε αλλαγή πολιτικής.

Η αλλαγή της πολιτικής δεν συνίσταται σε κάτι το καινοτόμο, απλά στην ευθυγράμμιση με τα ισχύοντα στις υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης. Επειδή, κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα δεν πιστεύει πραγματικά στην αλλαγή αυτή, η προσπάθεια από το 2009 που η κρίση επέπεσε επί των κεφαλών μας δεν είναι δυναμική, αλλά διαχειριστική. Τα κόμματα με τη σειρά που κυβερνούσαν λάμβαναν κάποια μέτρα υποτίθεται στην σωστή κατεύθυνση, φυσικά αποτύγχαναν και την… καλή δουλειά συνέχιζε το επόμενο. Κάπως έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Υπάρχει παρ όλα αυτά μια ειδοποιός διαφορά: Για πρώτη φορά δεν υπάρχει αντιπολίτευση με αφήγημα διαφορετική διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Η σειρά τελείωσε. Ο λαός έστειλε στο περιθώριο όσους θέλησαν να οδηγήσουν τη χώρα εκτός Ευρώπης (το ΚΚΕ και η Χ.Α. για διαφορετικούς λόγους αποτελούν εξαίρεση).

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον ΠτΔ μια μέρα μετά τη μείωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο εύθραυστο 153, έκρυβε μία (ακόμα) αλλαγή πορείας, καθώς του ζήτησε να συμβάλει στην αντιπολίτευση ώστε τα όσα έχει μπροστά της η κυβέρνηση να ψηφιστούν. Ο πρόεδρος σεμνά διαβεβαίωσε. Ανεξάρτητα από στόχους, προθέσεις και σκοπιμότητες, η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας είναι απαραίτητη για την εξέλιξη της. Το παράδειγμα των υπολοίπων χωρών, που βρέθηκαν στην ίδια με μας θέση και ξεπέρασαν τα προβλήματα τους την ώρα που εμείς ακόμα δεν ξεκινήσαμε να τα λύνουμε, πρέπει να μας προβληματίσει. Η εξίσωση με τα 2,8 εκατομμύρια εργαζόμενους να προσπαθούν να ζήσουν 3 εκατομμύρια συνταξιούχους 1,5 εκατομμύριο ανέργους και ένας Θεός ξέρει πόσους απασχολούνται στο δημόσιο μαζί με τις επιχειρήσεις του, δεν έχει απάντηση, δεν βγαίνει. Η πραγματική λύση θα είναι πραγματικά σκληρή, τόσο που κανένα κόμμα δεν θα τολμήσει ποτέ. Μάλλον χωρίς να ήταν ο σκοπός του, ο πρωθυπουργός είπε μια μεγάλη αλήθεια… 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook