Την ανησυχία του εξέφρασε σήμερα υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος για τον κίνδυνο πτώσης του καθεστώτος του Αιγύπτιου, Χόσνι Μουμπάρακ.

«Το πιο ανησυχητικό είναι το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην χώρα της Μέσης Ανατολής με τη μεγαλύτερη επιρροή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος.

Υπογράμμισε «τους στρατηγικούς και οικονομικούς δεσμούς υψηλής σημασίας» μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, της πρώτης αραβικής χώρας που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ. Εκτίμησε παρόλα αυτά ότι «το καθεστώς θα αντέξει».

Το Ισραήλ εξακολουθεί να διατηρεί μία διακριτική στάση απέναντι στα γεγονότα στην Αίγυπτο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έδωσε χθες Παρασκευή γραπτή εντολή στους υπουργούς και τους εκπροσώπους Τύπου να μην εκφράζονται δημόσια για το θέμα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, που είναι σε συνεχή επικοινωνία με την πρεσβεία στο Κάιρο, κάνει ενταντικές διαβουλεύσεις για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, όπως δήλωσε πηγή μέσα από το υπουργείο.

Την Πέμπτη ένας υπουργός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είχε δηλώσει ότι εκτιμά πως ο Μουμπάρακ είναι αρκετά δυνατός για να ξεπεράσει το κύμα των διαμαρτυριών.