Το σκηνικό ύφεσης στο τοπικό real estate παραμένει και το κλίμα στο κλάδο μόνο ως θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Χαρακτηριστικό της ασφυκτικής ατμόσφαιρας που έχει διαμορφωθεί αποτελεί το γεγονός ότι οι τιμές των ενοικίων σημειώνουν συνεχώς πτώση από την έναρξη της κρίσης μέχρι και σήμερα με το συνολικό ποσοστό να ξεπερνά το 40%.

Ιδιοκτήτες βλέπουν καθημερινά την περιουσία τους να χάνει την αξία της με τους ίδιους ωστόσο να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν κανονικά τους προβλεπόμενους φόρους.

Ένα μεγάλο ποσοστό σπιτιών στο Ηράκλειο είναι κλειστά καθώς παρά την χαμηλή τιμή μίσθωσης, ενδιαφερόμενοι δεν υπάρχουν.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη της κτηματαγοράς ακίνητα φιλέτα στο κέντρο της πόλης παραμένουν αδιάθετα παρά την κατακόρυφη πτώση της τιμής τους.

Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το θολό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο της φορολόγησης έχει μειώσει τον αριθμό των ενοικιαστών κάτι το οποίο μόνο ως θετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει για τον κτηματομεσιτικό κλάδο.

Ευκαιρίες υπάρχουν ωστόσο δύσκολα μπορεί να τις εκμεταλλευτεί κάποιος συνυπολογίζοντας και την συγκυρία.

”Η υψηλή φορολόγηση έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον κλάδο. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος και είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για την τόνωση της αγοράς” τονίζει ο πρόεδρος της ένωσης ιδιοκτητών ακινήτων Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου.

‘Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στο Ηράκλειο όπου ενοικιαστές οδηγούνται στα δικαστήρια με ιδιοκτήτες ζητώντας να μειωθεί περαιτέρω το μίσθωμα. Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουν αυξηθεί και το σημαντικότρο κριτήριο για την τελική απόφαση είναι το εισοδηματικό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook