Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Tετάρτη ότι πρέπει \”να σπάσουμε το ολιγοπώλιο των οίκων αξιολόγησης\” και \”να περιορίσουμε την επιρροή τους\”, την επομένη μιας υποβάθμισης από τον οίκο Moody\’s της αξιολόγησης του χρέους της Πορτογαλίας.

\”Δεν καταλαβαίνω τι βρίσκεται πίσω απ\’ αυτή την αξιολόγηση\”, δήλωσε ο Σόιμπλε αναφορικά με τη γνώμη αυτή της Moody\’s, προσθέτοντας ότι \”τον εξέπληξε όπως και όλους τους άλλους\”.

Ο κόσμος των οίκων αξιολόγησης κυριαρχείται από ένα ολιγοπώλιο: τους Moody\’s, Standard and Poor\’s και Fitch, οι απόψεις των οποίων υπαγορεύουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ο επικεφαλής του οίκου Standard and Poor\’s στη Γερμανία, ο Τόρστεν Χίνρικς, επιχείρησε σήμερα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, να υπερασπιστεί τις αξιολογήσεις λέγοντας:

\”Υπάρχουν περίπου εκατό οίκοι αξιολόγησης στον κόσμο. Η σημασία των τριών μεγάλων απορρέει από την ακρίβεια των αξιολογήσεών τους στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών\”.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook