Τελευταία ενημέρωση: 19:16

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου ξεκίνησε η δίκη του Γερμανού  καθηγητή  Χάινς Ρίχτερ που κατηγορείται για «άρνηση εγκλημάτων πολέμου του ναζισμού, τα οποία στρέφονται κατά του Κρητικού λαού».

 Ο κ.Ρίχτερ δεν εμφανίστηκε στο Δικαστήριο ο ίδιος αλλά εκπροσωπήθηκε  απο τον συνήγορο του Α.Αναγνωστόπουλο,δικηγόρο Αθηνών.
Ο  δικηγόρος  Ρεθύμνου,Νίκος  Κοτζαμπασάκης,δήλωσε παράσταση Πολιτικής Αγωγής για λογαριασμό  των μελών  του Σωματείου Πληγέντων κατά την Ναζιστική Κατοχή και του πρώην αρχηγού  ΓΕΕΘΑ Μ.Παραγιουδάκη.Ο δικηγόρος  Ρεθύμνου Γιάννης Νικολιδάκης ως νομικός εκπρόσωπος του δήμου Αγίου Βασιλείου,δήλωσε παράσταση Πολιτικής Αγωγής για τον Δήμο Αγίου Βασιλείου.Ο δικηγόρος Ηρακλείου Αντώνης Επιτροπάκης δήλωσε παράσταση Πολιτικής Αγωγής για λογαριασμό του  βουλευτή της Ν.Δ.Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη.Όλοι οι παραπάνω δήλωσαν παράσταση Πολιτικής Αγωγής για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν από τον κατηγορούμενο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου υπέβαλλε ένσταση επί της δήλωσης παράστασης και ζήτησε αποβολή της Πολιτικής Αγωγής υποστηρίζοντας ότι οι παραπάνω δεν έχουν έννομο συμφέρον σε σχέση με την υπόθεση.

Επι των παραπάνω,ο Εισαγγελέας της έδρας Ιωακείμ Κασσωτάκης πρότεινε  παράσταση Πολιτικής Αγωγής μόνο  για τον Δήμο Αγίου Βασιλείου και για τρία άτομα,απογόνους θυμάτων της Ναζιστικής περιόδου.

Το Δικαστήριο ωστόσο αποφάσισε να επιτραπεί η παράσταση πολιτικής αγωγής για όλους όσους προτάθηκαν,διατηρώντας όμως επιφύλαξη κατά την πρόοδο της δίκης.

Ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής,Ν.Κοντζαμπασάκης,ζήτησε στην συνέχεια απο το Δικαστήριο να  κληθεί ο κατηγορούμενος να εμφανιστεί και να απολογηθεί επί των κατηγοριών που αντιμετωπίζει.  

Η  ακροαματική διαδικασία  συνεχίζεται ενώ στο ακροατήριο είναι αρκετός κόσμος που παρακολουθεί την δίκη.

Να υπενθυμίσουμε ότι,την δίωξη εις βάρος του Γερμανού καθηγητή  είχε ασκήσει πριν ένα χρόνο ο  αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου, Γιώργος Πατεράκης, ύστερα από τον σάλο που προκλήθηκε με δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι ο κ. Ρίχτερ σε βιβλίο του για την Μάχη της Κρήτης, όχι μόνο αμφισβητεί τα εγκλήματα πολέμου των ναζιστών στην Κρήτη, αλλά και παρουσιάζει τους Κρήτες αντί θύματα, θύτες.

Ο σάλος τον Νοέμβριο του 2014,προκλήθηκε με αφορμή προγραμματισμένη εκδήλωση ανακήρυξης του κ. Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κατόπιν εισήγησης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης.

Αυτή την ώρα εξετάζεται ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης και κατόπιν το Δικαστήριο θα διακόψει για την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι .

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook