Στην κατάμεστη αίθουσα της μουσική σκηνής “Νυν και Αεί” πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη από την Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ η πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση προς τιμήν των 97 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος. που αναδεικνύει την ηρωική διαδρομή του ΚΚΕ, το ρόλο του ως επαναστατικής πρωτοπορίας, την αντοχή των χιλιάδων κομμουνιστών και λαϊκών αγωνιστών για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στην μεγάλη απεργία των σταφιδεργατών στο Ηράκλειο, τον Αύγουστο του 1935.

Το θέμα αυτό επιλέχθηκε με σκοπό να αναδείξει τις ρίζες του Κόμματος στο νομό Ηρακλείου, την συμβολή του στην ανάπτυξη του κινήματος της εργατικής τάξης, τα χρόνια 1934-36 και συνολικά την περίοδο του μεσοπολέμου. Αποτελεί σημαντικό ιστορικό γεγονός για τη εργατική τάξη του Ηρακλείου. 

Την ομιλία πραγματοποίησε ο Χάρης Φλουρής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

“Αυτό το κομμάτι της ιστορίας αναδεικνύει τους δεσμούς αίματος του ΚΚΕ με το λαό του Ηρακλείου και συμβάλλει στο να βγουν χρήσιμα για το σήμερα και το αύριο πολιτικά διδάγματα.

Το ΚΚΕ σε όλο το διάβα της ιστορίας δεν απαρνήθηκε ποτέ το ρόλο του ως Κόμματος της εργατικής τάξης, που έχει ιστορική αποστολή να ηγηθεί στον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας. Ποιο άλλο κόμμα έχει να υπερηφανευτεί στο Ηράκλειο για τον Σουκατζίδη, τον Περγαλίδη, τον Ποδιά, το Σαμαρείτη, το Μήτσο τον Παππά, τους αδερφούς Χατζηγιώργη και άλλους εκατοντάδες γνωστούς και αφανείς ήρωες της εργατικής τάξης και του λαού που έδωσαν την ψυχή τους και το αίμα τους για την υπόθεση αυτή;

Το ΚΚΕ μελετά το παρελθόν του, βγάζει πολύτιμα συμπεράσματα, διορθώνει τα λάθη του και επεξεργάζεται τη στρατηγική του. Εξοπλίζεται οργανωτικά, πολιτικά, ιδεολογικά για να μπορέσει αύριο να εκπληρώσει αυτό που ο εργάτης τον Αύγουστο του ‘35 έγραψε στο Ριζοσπάστη: «Αν τώρα δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω το αίμα των δολοφονημένων συναδέλφων μας, θα το πάρουμε αργότερα, όταν όλοι οργανωθούμε και παλέψουμε για την καλύτερη ζωή. Όλους όμως αυτούς τους δολοφόνους και φονιάδες τους σημειώνει το προλεταριάτο του Ηρακλείου για τον τελικό λογαριασμό».

Διδασκόμαστε από την ανιδιοτελή προσφορά και θυσία εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών του λαού μας, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, παλεύοντας με συνείδηση στον ταξικό αγώνα. Βαδίζουμε με αισιοδοξία προς τα 100 χρόνια του Κόμματος μας με σύνθημα: Με το λαό για το σοσιαλισμό! Σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook