Την Παρασκευή 8 Ιουλίου θα αποφασίσει το ΔΝΤ σχετικά με την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τετάρτη η νέα γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Υπάρχει μια συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, στην οποία θα εξετάσουμε την τέταρτη έκθεση προόδου και τελικά την καταβολή της πέμπτης δόσης η οποία επίκειται», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Στην έκθεση που θα συζητηθεί στο ΔΣ την Παρασκευή επισημαίνεται η ανάγκη της αυστηρής τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και της ταχείας προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων

Το ΔΝΤ εκτιμά πως το πρόγραμμα έχει αποτελέσματα και τονίζει πως θα πρέπει να βελτιωθεί η φορολογική διαχείριση και να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ως αναγκαία η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και υποστηρίζεται πως θα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από την ΕΚΤ.

Επίσης, επισημαίνεται ότι μόνο με την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί το ελληνικό χρέος και να μειωθεί σημαντικά έως το τέλος του 2020.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι από τη στιγμή που η Ευρωζώνη συμφώνησε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, το ΔΝΤ καλύπτεται με τη δήλωση αυτή και η εκταμίευση της συμμετοχής του στην 5η δόση πρέπει να θεωρείται γεγονός.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook