Την εισήγηση της διοίκησης της ΔΕΗ προς την έκτακτη Γενική Συνέλευση της 7ης Δεκεμβρίου για τα βιομηχανικά τιμολόγια ενέκρινε χθες το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.  Με βάση τις πληροφορίες που έχουν μέχρι στιγμής διαρρεύσει, η ΔΕΗ προτείνει την επιστροφή των τιμολογίων (με μία μικρή αύξηση)  στα επίπεδα που αυτά βρίσκονταν πριν την έκπτωση του 20% που εγκρίθηκε προ διετίας και με βάση αυτές τις χρεώσεις ξεκινά να παρέχει στους βιομηχανικούς πελάτες της εκπτώσεις όγκου και προφίλ. Ειδικότερα η ΔΕΗ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανακτά από τη νέα πρόταση ένα ποσό της τάξης των 11,5 ευρώ ενώ η τελική τιμή φτάνει στα 58 – 60 ευρώ και μετά μπαίνουν κάποιες εκπτώσεις.

Οι εκπτώσεις αυτές ποικίλλουν ανάλογα με τον καταναλωτή, ενώ συνολικά υπολογίζεται  ότι η έκπτωση και για τους 17 πελάτες της υψηλής τάσης κυμαίνεται στα 60 έως 70 εκ. ευρώ ετησίως σε σχέση με τα κόστη που υπολογίζει ότι έχει σήμερα η ΔΕΗ.

Ειδικότερα σε κάθε εταιρεία δίνονται διαφορετικές τιμολογήσεις: για βιομηχανίες με σταθερό προφίλ δίνεται μείωση ανάλογα με το συντελεστή χρησιμοποίησης, ενώ σε άλλες εταιρείες όπως οι χαλυβουργίες και οι τσιμεντοβιομηχανίες δίνεται έκπτωση προφίλ ανάλογα με τις καταναλώσεις στη ζώνη ελαχίστου φορτίου. Σημειώνεται ότι στις συζητήσεις που έχουν γίνει προβλέπεται να δοθεί και έκπτωση όγκου, κλιμακωτά που θα φτάνει έως και το 15% χωρίς να είναι σαφές εάν αυτή η έκπτωση θα περιλαμβάνεται στην εισήγηση του ΔΣ. 

Με βάση τις κλιμακώσεις που προτείνει η ΔΕΗ προκύπτουν τουλάχιστον 7 διαφορετικά τιμολόγια ενώ η τελική τιμή που προκύπτει εκτιμάται ότι θα είναι για όλες τις κατηγορίες πελατών μεγαλύτερη από τα 47 ευρώ η μεγαβατώρα που ήταν η τιμή μετά την έκπτωση του 20%.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, η πρόταση που θα έρθει προς έγκριση από τη Γενική Συνέλευση, θα είναι τέτοια ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια να θεωρηθούν από οποιαδήποτε πλευρά ως κρατική ενίσχυση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος όπως πχ να ζητείται από τον βασικό μέτοχο να παρέμβει και να βελτιώσει τις εκπτώσεις. Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλούσε την παρέμβαση της Κομισιόν. 

Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη για κατάργηση των εκπτώσεων στα τιμολόγια της υψηλής τάσης περιλαμβανόταν στη συμφωνία του καλοκαιριού, η οποία ωστόσο ζητούσε επίσης να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία για την κατάρτιση τιμολογίων που θα αντιπροσωπεύουν το οριακό κόστος παραγωγής της ΔΕΗ .

Τώρα με βάση την πρόταση της ΔΕΗ προκύπτει μία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος για τους πελάτες της υψηλής τάσης η οποία εκτιμάται ότι θα καλυφθεί εν μέρει από το μέτρο της διακοψιμότητας, το οποίο με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από το ΥΠΕΝ αναμένεται να φέρει μια αποζημίωση της τάξης των 48 εκατ. ευρώ , η οποία θα προέλθει από την εισφορά που θα επιβληθεί επί του τζίρου των μονάδων ΑΠΕ. 

Παράλληλα η ΔΕΗ δηλώνει ότι προτίθεται να μετακυλήσει στην κατανάλωση τα έσοδα που πιθανόν να προκύψουν εφόσον η Ελλάδα επιτύχει να εξαιρεθεί από την υποχρέωση αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, λόγω της οικονομικής κρίσης. Βεβαίως η σχετική πρόβλεψη που υπάρχει στην ΕΕ για χώρες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω από το 60% του κοινοτικού μέσου όρου αναφέρει ότι το οικονομικό όφελος που προκύπτει από την απαλλαγή πρέπει να κατευθύνεται σε περιβαλλοντικές δράσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, οι συμβάσεις που θα υπογραφούν με τους πελάτες που θα υπάρξει συμφωνία, θα ισχύουν μέχρι και το 2017.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook