Για συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας κάνει λόγο με ανακοίνωση που  εξέδωσε η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων, με αφορμή την τελική πρόταση  για τις συγχωνεύσεις μονάδων υγείας, από το αρμόδιο υπουργείο.

 Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι" σε επίπεδο Νομού Χανίων, η Διοικητική συνένωση του Γενικού Νοσοκομείου και του Ψυχιατρείου, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και των υπαρχουσών δομών, ενώ οι συνενώσεις των χειρουργικών και παθολογικών κλινικών, θα δημιουργήσει τεραστία προβλήματα στην ασφαλή περίθαλψη των ασθενών.

Η δημιουργία μιας τεράστιας παθολογικής κλινικής 68 κλινών, στη θέση των δυο υπαρχουσών με 35 κλίνες η κάθε μια, θα αποτελέσει  ανυπέρβλητο εμπόδιο στην διερεύνηση , αντιμετώπιση και διακίνηση των ασθενών, αφού η καθημερινή εφημερία και εξαντλεί το επιστημονικό προσωπικό της κλινικής και δεν του επιτρέπει να ασχοληθεί πραγματικά με τους νοσηλευόμενους αρρώστους, εις βάρος ακόμη και της έκβασης της ζωής των."

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των γιατρών αναφέρει:

"Την Παρασκευή 1 Ιουλίου ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την τελική πρόταση  για τις συγχωνεύσεις μονάδων υγείας. Η πρόταση συνεπάγεται κλείσιμο 4000 νοσηλευτικών κλινών, αλλαγή χρήσης νοσοκομείων, καταργήσεις κλινικών και μετακινήσεις γιατρών.

Το τερατώδες αυτό εγχείρημα πάσχει οφθαλμοφανώς από τεκμηρίωση, πράγμα που ουδόλως απασχολεί τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, ο οποίος έχει ως μοναδικό στόχο την με οποιοδήποτε κόστος και με οιονδήποτε τρόπο μείωση των δαπανών υγείας βάσει των κατευθύνσεων του Μεσοπρόθεσμου.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο χώρο της δημόσιας υγείας, στην κατεύθυνση και μόνο της περιστολής των δαπανών, αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα, με αποτέλεσμα την  συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Το δήθεν νοικοκύρεμα στην Υγεία αντιστοιχεί για μας "ως μια προδιαγεγραμμένη συρρίκνωση του ΕΣΥ και του λεγόμενου κοινωνικού κράτους".

 Για τον υπουργό Υγείας, νοικοκύρεμα είναι η κατάργηση 4.000 κλινών, οι μεταθέσεις γιατρών και συγχωνεύσεις διοικήσεων νοσοκομείων προϊδεάζοντας για το κλείσιμο -σε δεύτερο χρόνο- άνω των 50 εξ αυτών. Το ΕΣΥ θα διαλυθεί. Η Υγεία θα εμπορευματοποιηθεί και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βαθμιαία αντικατάσταση της ιδιωτικής περίθαλψης. Ολη αυτή η ιστορία ανοίγει την πόρτα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 

«Σε καμία περίπτωση δεν υπερασπιζόμαστε το υπάρχον μοντέλο λειτουργίας του ΕΣΥ, τα διαρθρωτικά του προβλήματα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή του, όμως δεν δεχόμαστε και αλλαγές που θα μας πάνε ακόμα πιο πίσω.

 Η εμπειρία και τα παραδείγματα σε παγκόσμιο επίπεδο από την εφαρμογή παρόμοιων συνταγών του ΔΝΤ ή της τρόικας, όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα, έχουν δείξει ότι τα συστήματα υγείας υποβαθμίστηκαν δραματικά, το προσδόκιμο υγείας των πληθυσμών μειώθηκε, ενώ η νοσηρότητα σε συγκεκριμένες παθήσεις αυξήθηκε».

Οι αλλαγές δεν απαντούν στα τεράστια προβλήματα της δημόσιας υγείας στη χώρα μας, ενώ  δεν προωθούνται λύσεις για την κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν σε ιατρικό και -κυρίως- σε νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να μπορέσουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα να ανταποκριθούν στον αυξημένο ρόλο τους.

Σε επίπεδο Νομού Χανίων, η Διοικητική συνένωση του Γενικού Νοσοκομείου και του Ψυχιατρείου, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και των υπαρχουσών δομών, ενώ οι συνενώσεις των χειρουργικών και παθολογικών κλινικών, θα δημιουργήσει τεραστία προβλήματα στην ασφαλή περίθαλψη των ασθενών.

Η δημιουργία μιας τεράστιας παθολογικής κλινικής 68 κλινών, στη θέση των δυο υπαρχουσών με 35 κλίνες η κάθε μια, θα αποτελέσει  ανυπέρβλητο εμπόδιο στην διερεύνηση , αντιμετώπιση και διακίνηση των ασθενών, αφού η καθημερινή εφημερία και εξαντλεί το επιστημονικό προσωπικό της κλινικής και δεν του επιτρέπει να ασχοληθεί πραγματικά με τους νοσηλευόμενους αρρώστους, εις βάρος ακόμη και της έκβασης της ζωής των.

«Οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου στερείται οράματος. Χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχεδιασμό, με αποσπασματικές κινήσεις λαϊκισμού, ακολουθεί την πεπατημένη των προκατόχων του προς την αποτυχία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις και τομές.

 Με μέτρα συγκεκριμένα και ορθολογικά. Με κεντρικούς άξονες: τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Υγείας με διακομματική στελέχωση και συμμετοχή των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, τη διαφάνεια στη λειτουργία αλλά και στην οικονομική διαχείριση του συστήματος και τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό στην προσφορά υπηρεσιών υγείας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πολιτική για την υγεία είναι ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση. Οι τεχνοκράτες, οι οικονομολόγοι, οι αριθμοί δίνουν την πραγματικότητα, αλλά μας απομακρύνουν από το όραμα ενός δικαίου κράτους πρόνοιας»."