Πρώτη ενημέρωση 13.07

Με καταγγελίες για προπηλακισμό μάρτυρα υπεράσπισης αλλά και χαρακτηρισμούς για γκεμπελική προπαγάνδα στο βιβλίο του Χάινς Ρίχτερ, ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα δίκης στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ που κατηγορείται για “άρνηση εγκλημάτων πολέμου του ναζισμού”. Η δίκη πήρε αναβολή για τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι.

Η δεύτερη ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης ολοκληρώθηκε με την εξέταση 2 μαρτύρων της πολιτικής αγωγής και την απόφαση του δικαστηρίου για κλήτευση του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Ευρυπίδη Στεφάνου, της προέδρου του τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Ήβης Μαυρομούστακου, του καθηγητή Ανδρέα Στεργίου (εισηγητή της αναγόρευσης του Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα) και  των καθηγητών μελών ΔΕΠ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, που είχαν είχαν αποφασίσει την αναγόρευση του κ. Ρίχτερ, ως επίτιμο διδάκτορα του τμήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δίκη επικράτησε ένταση, ενώ κατά τη διάρκεια ολιγόλεπτης διακοπής δεν έλειψαν φραστικές επιθέσεις από συγγενείς θυμάτων των ναζί, απέναντι στους δικηγόρους υπεράσπισης. 

Σοβαρές καταγγελίες για προπηλακισμό μάρτυρα και θέματα ασφάλειας

Ζήτημα ασφαλούς προσέγγισης μαρτύρων στο δικαστήριο έθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, κατά την έναρξη της δίκης. Μάλιστα , κατήγγειλαν προπηλακισμό ενός μάρτυρα την πρώτη ημέρα της δίκης με αποτέλεσμα όπως είπαν, ο ίδιος ο μάρτυρας να στείλει μήνυμα ότι δε θα παραστεί τελικά γιατί φοβάται.

Κατόπιν αυτού, η υπεράσπιση έθεσε θέμα ασφάλειας και ζήτησε από το δικαστήριο να εξασφαλίσει όρους δίκαιης διαδικασίας με τη διενέργεια σωματικού ελέγχου σε όσους προσέρχονται στην αίθουσα. Το αίτημα ωστόσο, αυτό δεν έγινε δεκτό από την έδρα.

Μάρτυρες πολιτικής αγωγής: “Γκεμπελική προπαγάνδα το βιβλίο του Ρίχτερ”

Κατά την ακροαματική διαδικασία σήμερα εξετάστηκαν οι μάρτυρες της πολιτικής αγωγής καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρης Κοτρόγιαννος και ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανούσος Παραγιουδάκης, στην εξέταση των οποίων η έδρα εστίασε στο κατά πόσο το βιβλίο του κ. Ρίχτερ επιδοκιμάζει εγκλήματα πολέμου ή τα αρνείται.

Ο κ. Κοτρόγιαννος είπε ότι προσπαθεί να εξομοιώσει τα εγκλήματα των ναζιστών με την αντίσταση των ανταρτών και του κρητικού λαού. Σε ερώτηση της έδρας για το αν υπήρχε δόλος κατά τη συγγραφή του βιβλίου, εκείνος απάντησε ότι θεωρεί συνειδητή σκόπευση του συγγραφέα να απομειώσει τη σφοδρότητα των γερμανικών εγκλημάτων, ενώ όταν ρωτήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης αν ως πανεπιστημιακός ανησυχεί ότι η δίκη αυτή θα πλήξει την πανεπιστημιακή ελευθερία, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την καταδίκη του Ρίχτερ αλλά την ανάκληση της αναγόρευσής του.  Υποστήριξε, επίσης, ότι έπεσαν θύματα πλεκτάνης τα μέλη της επιτροπής που αποφάσισαν ομόφωνα την αναγόρευσή του.

Ο κ. Παραγιουδάκης κατά την εξέτασή του, δήλωσε ότι η δίκη αυτή τιμά τη δικαιοσύνη. Ο ίδιος, όπως είπε, είχε ασχοληθεί με το θέμα 4 χρόνια πριν, όταν κανείς δεν ασχολήθηκε με το βιβλίο, ούτε ιστορικός ούτε ακαδημαϊκός. Ανέφερε ότι ολόκληρο το βιβλίο του Ρίχτερ, είναι μια γκεμπελική προπαγάνδα και ότι προσπαθεί με επιστημονικό τρόπο να ανασκευάσει, να αποκρύψει ή να αλλοιώσει τα γεγονότα. Τόνισε, ότι μέσα απο το βιβλίο, μιλά απαξιωτικά για τους αντάρτες και τον κρητικό λαό. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παραγιουδάκης, ακόμα και αν δεν επιδοκιμάζει ο κ. Ρίχτερ τις ναζιστικές θηριωδίες, τουλάχιστον προσπαθεί να τις απενεχοποιήσει.

“Κρίνουμε απαραίτητη την παρουσία του κ. Ρίχτερ”

Με ανακοίνωσή της η έδρα του δικαστηρίου δήλωσε ότι επιθυμεί την παράσταση του κατηγορουμένου στη δίκη.  Συγκεκριμένα, προσκαλεί τον κ. Ρίχτερ να παρευρεθεί , καθώς η παρουσία του κρίνεται από το δικαστήριο επιβεβλημένη έστω και για την απολογία του.

Μάλιστα, απευθυνόμενη η έδρα στους  συνηγόρους υπεράσπισης, δήλωσε ότι θα περιμένει τη Δευτέρα απάντηση για το αν ο κ. Ρίχτερ θα παραστεί στη δίκη.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook