Στο Μέγαρο των Απομάχων στράφηκε σήμερα το βλέμμα της Γαλλίας, όπου πραγματοποιήθηκε τελετή τιμής και μνήμης για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις 11:30 ώρα Αθήνας (10:30 ώρα Παρισιού) παρόντος του γάλλου προέδρου. Κατά τη διάρκεια της τελετής, αναγνώστηκαν τα ονόματα των 130 νεκρών, εκτός από δύο, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ συνομίλησε με τους συγγενείς των θυμάτων, αν και δύο οικογένειες αρνήθηκαν να παραστούν.

Ο κ. Ολάντ δεσμεύτηκε εκ νέου να «καταστρέψει τον στρατό των φανατικών» που διέπραξε τη σφαγή της 13ης Νοεμβρίου. 

Ο γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε «μια ορδή φονιάδων» που έδρασε «στο όνομα ενός τρελού σκοπού και ενός προδομένου Θεού».

«Δεν θα ενδώσουμε ούτε στο φόβο ούτε στο μίσος. Αυτοί που έπεσαν νεκροί στις 13 Νοεμβρίου ενσάρκωναν τις αξίες μας, και είναι καθήκον μας σήμερα περισσότερο από ποτέ οι αξίες αυτές να ζήσουν. Αν ο θυμός μας έχει κυριεύσει, θα τον διοχετεύσουμε στην ήρεμη αποφασιστικότητα να προασπίσουμε την ελευθερία», δήλωσε ο Ολάντ.

Η απόδοση στρατιωτικών τιμών στα θύματα ήταν αμφιλεγόμενη, ενώ το αρχικό σχέδιο για προβολή φωτογραφιών τους τελικά εγκαταλείφθηκε, καθώς αρκετές οικογένειες δεν θέλησαν να δώσουν φωτογραφίες των νεκρών τους.

Παράλληλα, οι κάτοικοι του Παρισιού κλήθηκαν να κρεμάσουν σημαίες από τα παράθυρα ή αντικείμενα με τον χρωματικό συνδυασμό της τρικολόρ.

Στο Παρίσι κυριαρχεί η «εθνική τριχρωμία», το μπλε, το λευκό και το κόκκινο, με τους κατοίκους να καλούνται να κρεμάσουν σημαίες από τα παράθυρα.

Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει από τις πρώτες ημέρες μετά τις επιθέσεις να ορίσει την 27η Νοεμβρίου, δύο εβδομάδες μετά, ως ημέρα τελετών για τα θύματα. Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, όμως η κυβέρνηση επιμένει πως οι συμβολικές τελετές έχουν τη σημασία τους. 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook