Μια ακόμη νεαρή Γερακίνα (Buteo buteo) πυροβολημένη παρελήφθη από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων αργά την Δευτέρα 23/11/2015 από τα Χανιά αυτή τη φορά. 

Το άτυχο ζώο εντόπισε ο κύριος Μάνος Θεοδωράκης κοντά στην Λίμνη του Κουρνά (περιοχή NATURA 2000) και επικοινώνησε άμεσα με τους εθελοντές μας στην Κρήτη όπου ανέλαβαν την φροντίδα του.

 Το ζώο εξέτασε ο κτηνίατρος κος Δημήτρης Λίτινας ( σημ. κτηνίατροι σε όλη την Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα βοηθούν εθελοντικά το ΕΚΠΑΖ),  όπου και διαπίστωσε έπειτα από κλινική εξέταση ότι,το αυστηρά προστατευόμενο κατά τ’ άλλα από το Νόμο αρπακτικό, φέρει τραύμα εισόδου στο κεφάλι, ανοιχτό κάταγμα στο δεξί βραχιόνιο και πρόβλημα όρασης στο δεξί μάτι (μυδρίαση). 

Στον ακτινολογικό έλεγχο που ακολούθησε  διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ακόμη στο σώμα του επτά (7) σκάγια, δύο εκ των οποίων στο κεφάλι.  Το άτυχο πουλί μέχρι και την στιγμή αυτή δίνει μάχη για την ζωή του. 

 Το ΕΚΠΑΖ προχώρησε σε έγγραφη καταγγελία στις αρμόδιες Δασικές Αρχές των Χανίων, -η οποία κοινοποιήθηκε  στην αρμόδια Αστυνομία, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και τον Α΄ Κυνηγετικό σύλλογο Χανίων-, για να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να βρεθεί δράστης και να τιμωρηθεί. 

 Τα περιστατικά πυροβολημένων αρπακτικών είναι πολλά σε ολόκληρη την Κρήτη και οφείλουν να υπάρξουν αυστηρότατοι έλεγχοι και παραδειγματικές τιμωρίες σε όσους κυκλοφορούν και πυροβολούν ανεξαιρέτως ό,τι κινείται,  αδιαφορώντας για τον Νόμο και τα ζώα που καταστρέφουν.

 Το ΕΚΠΑΖ είναι ο παλαιότερος και μεγαλύτερος φορέας περίθαλψης αγρίων ζώων στη χώρα, με μόνιμη άδεια από το Κράτος. Λειτουργεί πανελλαδικά και ανελλιπώς για 33 χρόνια με έδρα στην Αίγινα και με εθελοντές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Παρακαλούμε αν βρείτε οποιοδήποτε άγριο ζώο (ανεξαιρέτως σπανιότητας) να απευθυνθείτε στον κοντινό σας εθελοντή για να αναλάβει την φροντίδα του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook