Η μεγάλη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από έναν από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης αιφνιδίασε τη Λισαβόνα σκορπίζοντας φόβο, ακόμη και πανικό, στους επενδυτές, τους πολιτικούς αλλά και τους απλούς πολίτες.

«Πρόκειται για τρομοκρατία», δήλωσε ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας Λουίς Μίρα Αμαράλ ενώ η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Diario Economico έγραφε στο πρωτοσέλιδό της: «Οίκος αξιολόγησης οδηγεί την Πορτογαλία στη χρεοκοπία».

Ο δείκτης PSI20 του Χρηματιστηρίου της Λισαβόνας έπεσε κατά 2,5% μετά την ανακοίνωση του οίκου Moody\’s ότι προχωρά στην υποβάθμιση κατά τέσσερις μονάδες. Οι επενδυτές εμφανίστηκαν περισσότερο νευρικοί από ποτέ ενώ ο αξιοσέβαστος οικονομολόγος Λουίς Ναζάρε έκανε λόγο για «επίθεση» στη χώρα.

Οι Πορτογάλοι πολιτικοί εξέφρασαν την έκπληξή τους για την εξέλιξη αυτή. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσους Κοέλιου, που ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από δύο εβδομάδες, προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά και επιβάλλεται και ένας ειδικός φόρος στο δώρο Χριστουγέννων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, από τον οποίο θα εξοικονομηθούν 800 εκατομμύρια ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε τον Moody\’s ότι δεν έλαβε υπόψη του αυτές τις ενέργειες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν εξάλλου ότι ο οίκος αξιολόγησης αγνόησε το γεγονός πως υπάρχει ευρεία πολιτική συναίνεση για τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook