Το φθηνό στο Χρηματιστήριο μπορεί να γίνει φθηνότερο τόσο από τους ομολογιούχους των τραπεζών όσο και από τη συνένωση των μετοχών (reverse split) , ενω δεν είναι διόλου κακή απόδοση να πουλήσει κανείς με κέρδος απο 40 έως και 300% ( σ.σ οι αποδόσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές κλεισίματος 26/11, αν βεβαίως υπάρχει αγοραστής απο την άλλη πλευρά.)

Επίσης, η συμμετοχή των ξένων στις αυξήσεις κεφαλαίου δεν πραγματοποιήθηκε για να αυξηθούν οι τιμές των μετοχών, αλλά για να ελεγχθούν 100 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια δίνοντας μόλις 5 δισ. ευρώ, που ήταν η ιδιωτική συμμετοχή στα βιβλία προσφορών.

Μεσοπρόθεσμα η πιο συμφέρουσα λύση – μένει να αποδειχθεί στο ταμπλό – για Έλληνες επενδυτές είναι να περιμένει την αντίδραση των ομολογιούχων, αλλά ήδη οι τράπεζες ψάχνουν τρόπους για να διακινηθούν πακέτα, ώστε να μην “πέσουν” οι μετοχές στην αγορά τις τρεις πρώτες ημέρες.

Και επειδή, όπως θα δούμε, δεν υπάρχουν πλέον πολλές φθηνές εταιρείες στον Γενικό Δείκτη, το Χρηματιστήριο της Ελλάδας το επόμενο διάστημα δεν πρόκειται να παιχθεί ως αγορά (capital market play), αλλά ως περιουσία (control of asset), όπου οι ξένοι θα αποκτούν φθηνά περιουσιακά στοιχεία, μεγαλύτερης αξίας. Η αγορά αναμένεται να αντιδράσει ανοδικά μετά την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά η πραγματική άνοδος θα έρθει όταν η ΕΚΤ αποφασίσει την αγορά ελληνικών ομολόγων.Συνεπώς, οι όποιες προσδοκίες που έχουν οι επενδυτές για άνοδο χρειάζεται να είναι λελογισμένες και ίσως πεπερασμένες.

Το παλιό αξίωμα, δηλαδή το φθηνό που θα γίνει φθηνότερο, φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί στην ελληνική αγορά την επόμενη μέρα της αύξησης στις τράπεζες. Οι ξένοι επενδυτές κάλυψαν τις αυξήσεις κεφαλαίου και αγοράζουν τις τράπεζες με δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας (tangible price/book value ratio) που κινείται μεταξύ 0,15-0,40, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

O εν λόγω δείκτης αποτυπώνει το ενεργητικό (assets) μείον τις υποχρεώσεις. Επειδή, όμως, στην άντληση κεφαλαίων συμμετείχαν και οι ομολογιούχοι (LME) -καθώς αντάλλαξαν τα ομόλογά τους με μετοχές-, οι τελευταίοι θα εμφανιστούν ως δυνητικοί πωλητές κατά τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.

Μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, οι ξένοι επενδυτές θα περιμένουν τις πωλήσεις μετοχών από ομολογιούχους και με αυτή τη διαδικασία ο δείκτης θα διαμορφωθεί ακόμη χαμηλότερα, άρα περιμένουν να αγοράσουν ακόμη φθηνότερα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα κινείται μεταξύ 0,20-0,25, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 0,60-0,80.

Συμφωνίες και πιέσεις προς μετόχους

Αναλυτικά, ανά τράπεζα τα ομόλογα που χρησιμοποιήθηκαν έχουν ως εξής: Τράπεζα Πειραιώς 602 εκατ. ευρώ, Εθνική 695 εκατ. ευρώ, Αlpha Bank στο 1 δισ. ευρώ και Eurobank 418 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, το ποσοστό των ομολογιούχων LME στην Alpha Bank ανέρχεται σε 32,89%, στην Eurobank σε 13,79%.
Στην Εθνική Τράπεζα αναμένεται να συμμετάσχουν ομόλογα ύψους 695 εκατ. ευρώ , αλλά έχουν μείνει σε εκκρεμότητα ομόλογα 120 εκατ. ευρώ ενω δεν γνωρίζουμε την συμμετοχή των προνομιούχων μετοχών στην Ελλάδα ( λέγεται ότι θα υπολογιστούν οι μισές ) αλλά και οι προνομιούχες μετοχές στις ΗΠΑ.

Για να αποφύγουν τις αθρόες πωλήσεις οι τράπεζες ήδη έχουν αναζητήσει ξένα funds για να απορροφήσουν τις μετοχές ομολογιούχων. Για παράδειγμα στην Eurobank ένα ποσοστό 5,32% ανήκει στην Eurolife. Γι αυτό η τράπεζα μπορεί να βρει αγοραστή, αν η ασφαλιστική θελήσει να πουλήσει.
Υπενθυμίζεται ότι το όριο τις 3 πρώτες ημέρες θα παραμείνει στο +/- 30%.

Μεσοπρόθεσμα, όμως, οι τράπεζες θα αποκτήσουν πραγματική αξία καθώς από το 2016 πιέζονται να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς από τα κόκκινα δάνεια όταν αυτά θα πωλούνται ή θα διαγράφονται. Επίσης, όπως θα δούμε στις τιμές απο την ερχόμενη Τετάρτη

Πιέσεις από τη συνένωση των μετοχών

Οταν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών μετά και τη συνένωσή τους, αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις. Οι μετοχές συνενώθηκαν προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των κυκλοφορούντων μετοχών. Οι αξίες, όμως, για τον μέτοχο παραμένουν ίδιες. Θα διαθέτει λιγότερες μετοχές, αλλά η τιμή της μετοχής θα αυξηθεί. Για παράδειγμα, αν πριν από την αναστολή της διαπραγμάτευσης για το reverse στις 25 Νοεμβρίου η τιμή της μετοχής είναι 0,014 ευρώ, τότε με τη συνένωση (100 παλιές μετοχές προς 1 νέα) θα γίνει 1,4 ευρώ την 1η Δεκεμβρίου. Επειδή στο βιβλίο προσφορών η τιμή έχει πουληθεί 0,01 ευρώ ή 1 ευρώ μετά το reverse, η μετοχή θα πουληθεί.

Ανάχωμα ωστόσο στην παραπάνω διαδικασία, δηλαδή στο να αγοράσουν οι ξένοι φθηνότερα τις ελληνικές μετοχές, αποτελεί η πρόθεση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο οποίος ήδη δήλωσε ότι, αγοράσει ομόλογα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στις τιμές των μετοχών.

Όταν, αποφασιστεί η συμμετοχή, αυτό θα σημάνει ραγδαία αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων κάτω από 7%-6% και στη συνέχεια σημαντική άνοδο των ελληνικών μετοχών, καθώς θα αποτυπωθεί στις τιμές το νέο χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Αντίθετα, όπως ομολογεί τραπεζικό στέλεχος, πολλά ξένα hedge funds που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου είχαν ως θετικό σενάριο η Ελλάδα να λάβει θετική αξιολόγηση, να ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση και, τέλος, να τη συμπεριλάβει η ΕΚΤ στην ποσοτική χαλάρωση.

Γιατί η Οδός Αθηνών είναι control of asset και όχι capital market play

Εμπειρος ξένος επενδυτής που συμμετέχει με μικρά ποσοστά στις τράπεζες επισημαίνει στο «b.s.» ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει πεπερασμένα όρια. Οπως προσθέτει, «η μετοχή του ΟΤΕ είναι πλήρως αποτιμημένη, ο ΟΠΑΠ αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους φόρους, η ΔΕΗ εμφανίζει υψηλές ανείσπρακτες οφειλές και χρέος.». Βέβαια, σε αυτό υπάρχει ο αντίλογος ότι ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με έκπτωση έναντι των ανταγωνιστών του και ο ΟΠΑΠ δημιουργεί χρηματοροές. Αρα με αυτή την εικόνα στα blue chips, ο Γενικός Δείκτης διαθέτει μικρά περιθώρια ανόδου, έως τις 900-950 μονάδες, αν και εφόσον δοθεί η ποσοτική χαλάρωση.

Συνεπώς, όπως προαναφέρθηκε, πολλοί από τους ξένους βασικούς μετόχους κάλυψαν τις αυξήσεις για να ελέγξουν και να αποκτήσουν (control of asset) στη συνέχεια φθηνά περιουσιακά στοιχεία (κυρίως επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κ.ά.) και όχι για να κερδίσουν από την άνοδο των μετοχών.

Πιθανότατα, το παιχνίδι (capital market play) να ακολουθήσει σε δεύτερη φάση, όταν οι εταιρείες θα λειτουργήσουν σε επιχειρηματικό περιβάλλον χαμηλών φόρων και ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook