Όσο κι αν ακούγεται σαν απίστευτο είναι απόλυτα αληθινό. Περίπου 7.000 τόνοι τυρογάλακτος, το οποίο μένει μετά την επεξεργασία του γάλακτος για την παρασκευή των τυριών, πετιέται κυρίως σε βόθρους αλλά ακόμη και σε ρυάκια στο Νομό Χανίων.

Και το ακόμη πλέον εξοργιστικό είναι πως όλη αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην βιομηχανία τροφίμων, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες εγκαταστάσεις στην Κρήτη.

Το τεράστιο αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα ήταν και το αντικείμενο μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης η οποία του ανατέθηκε σε συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης και Συλλόγου τυροκόμων Ν. Χανίων.

Σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΧ παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης, με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Ευάγγελο Διαμαντόπουλο να επισημαίνει πως υπάρχουν λύσεις αλλά το πρόβλημα για την εφαρμογή τους, είναι πως τα 30 τυροκομεία των Χανίων είναι μικρής δυναμικότητας, οπότε το κόστος θα είναι μεγάλο.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος των τυροκόμων του νομού Βαγγέλης Κωστάκης τόνισε πως οι τυροκόμοι θέλουν να βρεθεί λύση και απο την πλευρά τους προκρίνουν την διοχέτευση των αποβλήτων στους βιολογικούς καθαρισμούς των δήμων, μετά απο σχετική επεξεργασία στα τυροκομεία.

Η εξέυρεση λύσης είναι κάτι που πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό, τόνισε ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Χανίων Μιχάλης Μεσσαριτάκης, καθώς το περιββαλοντικό πρόβλημα απο το τυρόγαλο είναι τεράστιο και η υπηρεσία δεν μπορεί να δώσει αδειοδοτήσεις στα τυροκομεία.

Μάλιστα ο κ.Μεσσαριτάκης αποκάλυψε πως φέτος απο τους 9.650 τόνους γάλακτος που επεξεργάστηκαν τα τυροκομεία των Χανίων, οι 7.245 τόνοι ήταν απόβλητα που διοχετεύτηκαν σε βόθρους αλλά και σε ρυάκια.

Για ένα πρόβλημα που αφορά σε ολόκληρη την Κρήτη έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.

 

Στην ημερίδα παρέστη και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Κρήτης Νίκος Καλογερής

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook