Τελευταία ενημέρωση 18:24

Με την τελετή της έπαρσης της σημαίας στο Φρούριο του Φιρκά, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 102 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Το πρωί τελέστει θεία λειτουργία και δοξολογία στον Μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και στη συνέχεια ακολούθησε πομπή στο Φρούριο Φιρκά, για την έπαρση της σημαίας.

 
 
 
 

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης ενώ τη στρατιωτική ηγεσία εκπροσώπησε ο αρχηγός ΓΕΝ κ. Γιωργος Γιακουμάκης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στους αγώνες των κρητικών για να γίνει πραγματικότητα η εθνική ολοκλήρωση, όπως σημείωσε, με την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι:

Αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε στους προγόνους μας που έχυσαν τόνους αίμα για να πραγματοποιηθεί η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, είναι ότι θα δώσουμε την ψυχή μας και τον εαυτό μας για να βγάλουμε την πατρίδα από αυτό το πηγάδι και να μπορέσει να ξαναμπεί η κοινωνία στο δρόμο της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ομιλία του δημάρχου Χανίων, Τάσου Βάμβουκα, ο οποίος μεταξύ άλλων εξήρε το πολιτικό μέγεθος της προσωπικότητας και του έργου του μεγάλου εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου.

“Ο Βενιζέλος της Κρήτης, ο Βενιζέλος της Ελλάδας είναι και σήμερα εδώ μαζί μας για να μας νουθετήσει, να μας παραδειγματίσει και να προτείνει τρόπους και δρόμους για κάθε φορά Εθνική ανάσταση… Η Ένωση είναι ένα ιστορικό γεγονός.  Σήμερα ο συμβολισμός του μας ενδιαφέρει κυρίως

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του κ Βάμβουκα

Ακολούθησε επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

 

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού

«Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επισήμως στο Eλληνικό κράτος. Έπειτα από αιώνες σκλαβιάς στους Τούρκους κατακτητές, κι ένα μεταιχμιακό διάστημα Αυτονομίας, οι αγώνες των συμπατριωτών μας, για ελευθερία, προκοπή, αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, έβρισκαν την ιστορική τους δικαίωση. H ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό έδωσε στην Κρήτη τη δυνατότητα να ενταχθεί οριστικά στην διαδρομή, το εύρος, και τις προοπτικές του Ελληνισμού και να συμπορευθεί με τις άλλες περιοχές της χώρας μας στον σύγχρονο κόσμο.

Από τα χρόνια της Ενώσεως ως σήμερα οι Κρήτες αντιμετώπισαν νέες δοκιμασίες, σε καιρούς ειρήνης και πολέμων, σε μεταβατικές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, χωρίς να χάσουν ποτέ την ψυχή και την αυθεντικότητά τους. Οι τοπικές ιδιαιτερότητες, από κοινού με την εργατικότητα των κατοίκων, πλούτιζαν την πορεία της μεγαλονήσου. Τα επιτεύγματα της προόδου βοηθούσαν τις κοινωνίες να ανοίξουν νέους ορίζοντες ζωής και να στραφούν επιτυχώς προς την παιδεία, την επιστήμη, τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα.    

Σε αυτή τη διαδρομή ενός περίπου αιώνα, οι τοπικές κοινωνίες της Κρήτης, εν μέρει, διατήρησαν και κάποια χαρακτηριστικά εσωστρέφειας, που ορισμένες φορές έπαιρναν ανταγωνιστικό ή αμυντικό χαρακτήρα, παραγόντων ή κατοίκων ενός νομού προς κάποιον άλλον.  Αποτελεί όμως γεγονός, που πρέπει να επισημανθεί ιδιαιτέρως, ότι τα τελευταία χρόνια οι παλαιές διαφορές και προκαταλήψεις έχουν εξομαλυνθεί. Σε κάθε νομό, σε κάθε περιοχή του νησιού, έχει δημιουργηθεί συνειδητά η ανάγκη συλλογικής πορείας ολόκληρης της Κρήτης. Ανάγκη η οποία προέκυψε από την ωρίμανση των συνθηκών, την άριστη επικοινωνία μεταξύ των Δήμων του νησιού,  την επίγνωση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο συγκρητισμός, η ένωση δυνάμεων. 

Για την πολυμέτωπη κοινωνική και οικονομική κρίση της χώρας μας, απαιτείται η πορεία αυτή να συνεχιστεί μεθοδικά και αταλάντευτα.  Και αυτό προτιθέμεθα όλοι μαζί να πράξουμε

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook