Στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου αλλά και ώθησης για υποστήριξη της ανάπτυξης με ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος και ο Γερμανός ομόλογός του Β.Σόιμπλε στη διμερή συνάντησή τους στο Βερολίνο την Τετάρτη.

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση επικεντρώθηκε και στην πιθανή σύμπραξη γερμανικών επιχειρήσεων, όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

Στην πρώτη του διμερή συνάντηση με τον Ευ.Βενιζέλο από την ανάληψη του υπουργείου, ο Β.Σόιμπλε εξήρε τις μεταρρυθμιστικές και οικονομικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και χαιρέτισε την έγκριση από την Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού του νόμου.

Οι δύο υπουργοί «συμφώνησαν πως τα μέτρα που νομοθετήθηκαν πρέπει τώρα να εφαρμοστούν άμεσα, με σκοπό την επιτάχυνση της οικονομικής ανόρθωσης της χώρας» ανέφερε η ελληνική πλευρά.

Η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και των ιδιωτικών επενδύσεων «είναι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στο άμεσο και μακροπρόθεσμο διάστημα» σημειώνει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

«Συμφωνήσαμε πως τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, ώστε η Ελλάδα να επανέλθει σύντομα σε υγιή οικονομική κατάσταση» ανέφερε σε δήλωση του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου οι δύο υπουργοί, κατά τη διάρκεια του  κοινού δείπνου στο Βερολίνο, εκτιμούν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας πρέπει να υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο, εάν η χώρα επιθυμεί να ανακτήσει ισορροπημένο προϋπολογισμό.

«Πέρα από τη εφαρμογή των ειλημμένων οικονομικών μέτρων, πρέπει να παρθούν επιπρόσθετες αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρά μόνο με ισχυρότερο ιδιωτικό τομέα και με ιδιωτικές επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε επιτυχή ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα» τονίζεται στη γραπτή δήλωση του Σόιμπλε.

Πριν το δείπνο εργασίας με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο Ευ.Βενιζέλος συναντήθηκε κπροσώπους της ομοσπονδίας γερμανικών βιομηχανιών (BDI), οι οποίοι, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, «επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα τους» να στηρίξουν την Ελλάδα.

«Έπαινος για την περιστολή δαπανών» από το Βερολίνο

Παράλληλα, στην συνάντησή που είχε στη γερμανική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών Στ.Λαμπρινίδης με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε, ο δεύτερος υπογράμμισε πως «η Γερμανία αναγνωρίζει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την Ελλάδα».

Με φόντο μάλιστα την σύγκρουση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τιους οίκους αξιολόγησης και στον απόηχο της επιθετικής υποβάθμισης της Λισαβόνας από τη Moody\’s, ο Γκ.Βεστερβέλε στάθηκε στην «ανάγκη για θεσμική μεταρρύθμιση» και ζήτησε να δημιουργηθούν οίκοι αξιολόγησης που θα εδρεύουν στην Ευρώπη.

«Αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά πρέπει να είναι ένας στόχος για τον οποίο πρέπει όλοι να δουλέψουμε σκληρά» ανέφερε στους δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας πως οι υφιστάμενοι οίκοι αξιολόγησης έχουν πάρα πολλές συγκρούσεις συμφερόντων.

 

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook