Συνεχίζεται η αντεπίθεση των ευρωπαίων στους οίκους αξιολόγησης, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε να τονίζει την ανάγκη για θεσμικές μεταρρυθμίσεις, κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Σταύρο Λαμπρινίδη.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι «όσοι επενδύουν στην κατάρρευση της Ελλάδας ή της Ευρώπης έχουν διαψευσθεί μέχρι τώρα και θα συνεχίσουν να διαψεύδονται».

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί με τις δηλώσεις τους προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει σε μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης για την Ελλάδα.

Ο κ. Βεστερβέλε σημείωσε ότι «οι δύο χώρες έχουν μια σταθερή φιλία, ακριβοδίκαιη σχέση που περνά μια μεγάλη δοκιμασία, γιατί ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση δοκιμασίας».

Ο κ. Λαμπρινίδης διαβεβαίωσε ότι «ούτε ένα ευρώ που επενδύει η Γερμανία και οι Γερμανοί πολίτες για την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας ούτε έχει πάει, ούτε θα πάει χαμένο».

Ειδικότερα, ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι «η σημερινή Ελλάδα είναι συνεπής, αξιόπιστη» και «έδειξε την αποφασιστικότητά της τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, πήρε τα μέτρα που έπρεπε και τα οποία προχωρούν με θυσίες του ελληνικού λαού».

Ευχαρίστησε, δε, την Γερμανία για «την προσφορά της σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη». Στην πορεία αυτή, όπως είπε «έγιναν και λάθη και αυτά διορθώνουμε με νέα αποφασιστικότητα και νέα στήριξη από τους εταίρους μας».

Σημείωσε ότι η Γερμανία «είναι ο πιο δυνατός μυς του ευρωπαϊκού εγχειρήματος που του δίνει οξυγόνο». Η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα είναι οι βασικές αρχές που θα μας βγάλουν ενωμένους και δυνατότερους από αυτή την κρίση», είπε ο κ. Λαμπρινίδης.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η Γερμανία αναγνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες της Ελλάδας. Αναγνωρίζουμε τις καθημερινές επιδόσεις του ελληνικού πληθυσμού προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Βεστερβέλε, «τώρα το θέμα είναι οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν με θάρρος από το κοινοβούλιο, που εισήχθησαν με θάρρος από την κυβέρνηση των Αθηνών να εφαρμοστούν με το ίδιο θάρρος και στην πράξη».

Κριτική στους οίκους αξιολόγησης

Ο κ. Βεστερβέλε υπογράμμισε ότι η επίκαιρη συζήτηση για υποβαθμίσεις και αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης δείχνουν ότι υπάρχει αναγκαιότητα θεσμικών μεταρρυθμίσεων. «Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης, υπάρχουν πολλές συγκρούσεις συμφερόντων, υπάρχουν και πολλές εξελίξεις που λαμβάνουν λίγο υπ\’ όψη τους την πραγματική οικονομική προοπτική στην Ευρώπη», είπε ο κ. Βεστερβέλε.

«Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση τασσόμεθα υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να γίνει πράξη αυτό που συζητήσαμε και στον κυβερνητικό συνασπισμό. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τώρα, αλλά πρέπει να αποτελέσει στόχο, για τον οποίο θα εργαστούμε όλοι σκληρά από κοινού», τόνισε.
 
«Η σχέση των δύο λαών περνά δοκιμασία»

Οι δύο υπουργοί καταδίκασαν απερίφραστα το αρνητικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δύο λαών, όπως ο χαρακτηρισμός των Ελλήνων ως «τεμπέληδες», ή αφίσες στην Ελλάδα που εμφανίζουν τη Μέρκελ με χιτλερικά σύμβολα.

«Με προσβάλλουν προσωπικά ακραίες εκφράσεις αντιευρωπαϊσμού και αντι-γερμανισμού», οι οποίες «σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Λαμπρινίδης. Στιγμάτισε επίσης και χαρακτηρισμούς για τον ελληνικό λαό, που «και αυτές εκφράζουν ένα περιθώριο και όχι τον πυρήνα του γερμανικού λαού», τόνισε ο κ. Λαμπρινίδης.

Ο κ. Βεστερβέλε τόνισε ότι και οι δύο πλευρές θα εργαστούν πολύ σκληρά «ώστε τέτοια κλισέ και προκαταλήψεις να μην επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις». Όπως είπε, «όσοι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν ναζιστικά συνθήματα για τη Γερμανία δεν μιλούν εξ ονόματος όλων των Ελλήνων και όσοι μιλούν έτσι για τους Έλληνες δεν μιλούν εξ ονόματος όλων των Γερμανών».

Ο κ. Βεστερβέλε υπογράμμισε ότι «οι δύο χώρες έχουν μια σταθερή φιλία, ακριβοδίκαιη σχέση που περνά μια μεγάλη δοκιμασία, γιατί ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση δοκιμασίας».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook