Ο δικηγόρος της καμαριέρας που κατηγορεί τον Ντομινίκ Στρος Καν για σεξουαλικά εγκλήματα ζητά την παραίτηση του Σάιρους Βανς , αλλά ο εισαγγελέας του Μανχάταν δηλώνει πως δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο

Ο Κένεθ Τόμσον, ο δικηγόρος της καμαριέρας που κατηγορεί τον Ντομινίκ Στρος Καν για σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον της, ζήτησε με επιστολή του την αντικατάσταση του εισαγγελέα του Μανχάταν Σάιρους Βανς, στον οποίο καταλογίζει έλλειψη αμεροληψίας.
 
"Είναι δικαίωμα κάθε Αμερικανού πολίτη να δικάζεται από έντιμο και αμερόληπτο εισαγγελέα και το γραφείο σας έχει δείξει πως είναι ανίκανο να ανταποκριθεί σε αυτά τα κριτήρια", επεσήμανε ο Κενέθ Τόμσον, στην επιστολή του προς τον Σάιρους Βανς, όπου τον κατηγορεί και για "πιθανά αντικρουόμενα συμφέροντα" με τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ.
 
Εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν ωστόσο, ανακοίνωσε ότι ο Σαιρούς Βανς αρνείται να παραιτηθεί από την υπόθεση . "Κάθε παραίνεση να παραιτηθεί της υπόθεσης το γραφείο του Σάιρους Βανς δεν έχει καμία αξία" δήλωσε ο εκπρόσωπος ¨Εριν Μ. Ντούγκαν.
 
Ο ίδιος όμως ο Στρος Καν θα πρέπει να κάνει ακόμη λίγη για να μάθει εάν θα απαλλαγεί οριστικά από τις κατηγορίες του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Σάιρους Βανς Τζούνιορ. Η χθεσινή «κεφαλαιώδους σημασίας» συνάντηση ανάμεσα στους δικηγόρους του και τον εισαγγελέα στο δικαστήριο του Μανχάταν χαρακτηρίστηκε απλώς «εποικοδομητική» μετά το τέλος της από τους δύο αμερικανούς συνηγόρους, οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο. Λίγο αργότερα, από το γραφείο του εισαγγελέα ανακοινώθηκε ότι η έρευνα συνεχίζεται και ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις.
 
Το «μίτινγκ» ανάμεσα στις δύο πλευρές διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι πιθανότητες να τελείωνε εκεί η δικαστική περιπέτεια του DSK ήταν αυξημένες. Δικαστική πηγή είχε αναφέρει στην εφημερίδα ότι το γραφείο του εισαγγελέα ήταν πιθανόν να αποφάσιζε χθες εάν θα έβαζε την υπόθεση στο αρχείο ή θα πρότεινε συμβιβασμό. «Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να πούμε. Δεν θα δεχθούμε ερωτήσεις», ήταν αντίθετα η δήλωση του Μπένζαμιν Μπράφμαν αμέσως μετά την έξοδό του από το γραφείο του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι ο ίδιος ο Σάιρους Βανς έδωσε το «παρών» στη συνάντηση. Λίγο αργότερα βγήκε από το κτίριο και ο Ντομινίκ Στρος - Καν και κατευθύνθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση.
 
Μια νέα εκδοχή στην υπόθεση δίνει, ωστόσο, η Σούζαν Ξενάριος, επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας του Sex Crime Union και πρώτη γιατρός που εξέτασε την Ναφισατού Ντιάλο στις 14 Μαΐου αμέσως μετά την καταγγελία της για απόπειρα βιασμού και εξαναγκασμό σε στοματικό σεξ. «Κάνω αυτή τη δουλειά για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Δεν έχω συναντήσει ποτέ τέτοια υπόθεση. Με έχει τρελάνει. Η Ναφισατού ήταν πραγματικά σε κατάσταση σοκ όταν την εξέτασα», δηλώνει στην εφημερίδα «Λε Μοντ».
 
Σύμφωνα με την αμερικανίδα ειδικό, η καμαριέρα ήταν σε θέση να μιλήσει και φάνηκε συνεργάσιμη, ενώ φαινόταν να μη γνωρίζει την ταυτότητα του ανθρώπου που της είχε επιτεθεί.
Ακόμη πάντως και εάν οι δικαστικές περιπέτειες του Ντομινίκ Στρος - Καν οδεύουν προς το τέλος τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γαλλία μόλις αρχίζουν. Η μήνυση για απόπειρα βιασμού που κατέθεσε εις βάρος του DSK η γαλλίδα συγγραφέας Τριστάν Μπανόν «μελετάται» από τις εισαγγελικές Αρχές του Παρισιού, σύμφωνα με δικαστικές πηγές. Η Εισαγγελία του Παρισιού μπορεί να αποφασίσει προκαταρκτική εξέταση, να αρχίσει ποινική διαδικασία ή να θέσει την υπόθεση στο αρχείο.
 
Το περιβάλλον του DSK επιδίδεται σε μια επιχείρηση απαξίωσης της συγγραφέως που υποστηρίζει ότι είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση του Στρος - Καν πριν από εννέα χρόνια. Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ απειλεί ότι θα απαντήσει με μήνυση.