Ως το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο νομοσχέδιο που αφορά την ενέργεια της τελευταίας εικοσαετίας, χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το ενιαίο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή και πτυχές του οποίου συζητήθηκαν στο σημερινό υπουργικό Συμβούλιο.

Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον φορέα και το πλαίσιο έρευνας υδρογονανθράκων, τους αγωγούς μεταφοράς υδρογονανθράκων και άλλες διατάξεις, όπως ζητήματα γεωθερμίας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αι- Στράτης - "πράσινο" νησί, λατομεία κ.λπ.

Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο συζήτησε την σύσταση του φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και το πλαίσιο έρευνας. Παράλληλα με την κατάθεση του νομοσχεδίου αυτού, η υπάρχουσα νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την διενέργεια σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο Πέλαγος μέχρι και νοτίως της Κρήτης.

Η εν λόγω περιοχή έχει επιφάνεια 230.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες, στις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις μεγαλύτερες διεθνώς και οι οποίες χρηματοδοτούν τις εν λόγω έρευνες.

Η προκήρυξη αυτή επίσης έχει σταλεί και στη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Σεισμικών Ερευνών με έδρα τις ΗΠΑ, στην οποία συμμετέχουν 150 εταιρείες, ενώ από την Ένωση ζητήθηκαν και παρατηρήσεις βελτίωσης της προκήρυξης.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, "ότι ξέρουμε ως τώρα είναι πως στην περιοχή ενδέχεται να υπάρχουν 3-4 "Πρίνοι". Από τον "Πρίνο" έχουν αντληθεί στα 25 χρόνια λειτουργίας του 120 εκατ. βαρέλια, το όλο κόστος της επένδυσης στο διάστημα αυτό έχει ανέλθει σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει αποδώσει γύρω στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα έσοδα του Δημοσίου ανέρχονται σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν, ωστόσο, ότι τα ποσά αυτά έχουν υπολογιστεί με τιμές διαφορετικές και με ενεργειακές ανάγκες εξίσου διαφορετικές. "Τώρα", επισήμαναν οι ίδιες πηγές, "το βαρέλι πετρελαίου στοιχίζει 100 δολάρια και αν υπολογιστεί ότι οι μεγάλες δυνάμεις εγκαταλείπουν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και στρέφονται περισσότερο στους υδρογονάνθρακες μπορεί το βαρέλι να φθάσει και τα 150 δολάρια". Συνεπώς, πρόσθεσαν, "ένας "Πρίνος" θα αποδώσει 3-5 δισεκατομμύρια δολάρια". Με βάση τους υπολογισμούς αυτούς, οι αποδόσεις σε βάθος 20ετίας θα ανέλθουν στο ύψος των 12-16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Για πρώτη φορά ξεκινάμε ως χώρα να δούμε τι έχουμε", σημείωναν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι ως τα τέλη Ιουλίου η προκήρυξη για τις σεισμικές έρευνες θα είναι "στον αέρα" και περί τα τέλη Οκτωβρίου θα εκδηλωθούν οι προσφορές και τελικά μέσα σε ένα έτος "θα ξέρουμε τι έχουμε".

Σε ό,τι αφορά τον φορέα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων αναφέρθηκε πως θα είναι με την μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας του Δημοσίου "με μία μετοχή" και θα έχει επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Τα τρία μέλη του ΔΣ θα διορίζονται από το υπουργικό Συμβούλιο, μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και τα υπόλοιπα τέσσερα από τον υπουργό. Επίσης, το προσωπικό του φορέα θα αποτελείται το πολύ από 25 άτομα και για τη στελέχωση θα αξιοποιηθεί ότι καλύτερο διαθέτει ο Ελληνισμός εντός κι εκτός Ελλάδας.

Αναφορικά με το πλαίσιο έρευνας υδρογονανθράκων, η κυβέρνηση συζητά τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας και κατ' αρχήν μειώνεται από 40% στο 20% ο φόρος των εταιρειών. Στο 20% θα προστεθεί και ένας φόρος ύψους 5%, ο οποίος θα αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες.

Η δεύτερη πηγή εσόδων για το Δημόσιο αναμένεται να προέλθει από το μίσθωμα που θα καταβάλλουν οι εταιρείες για την ενοικίαση του χώρου έρευνας (royalties).

Η τρίτη πηγή εσόδων αναμένεται από το "μπόνους" υπογραφής (signature bonus) με την οποία μια εταιρεία αποκτά το δικαίωμα διεξαγωγής ερευνών.

Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές οι "τύποι" αυτών των συμβάσεων διεθνώς είναι δύο: Ο πρώτος είναι εκείνος της σύμβασης μίσθωσης και ο δεύτερος εκείνος της σύμβασης διανομής παραγωγής με την διαφορά ότι τον δεύτερο ακολουθούν χώρες που έχουν πλήρη καταγραφή των κοιτασμάτων τους.

Στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περιλαμβάνεται και η δυνατότητα του υπουργού, προτού δώσει τελικά την άδεια διεξαγωγής γεωτρήσεων, να ζητά εγγυητική επιστολή από διεθνή ασφαλιστικό οργανισμό, ενώ, τέλος, όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές κανένα βήμα δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς να περνά από την Βουλή, ενώ σε ότι αφορά τα "βήματα" αυτά υπάρχουν οι προβλέψεις της Οδηγίας 22/1994 της ΕΕ.