Για δοκιμή των ελληνικών S-300 που είναι στην Κρήτη. από τους ισραηλινούς, κάνει λόγο το Reuters, επικαλούμενο πηγές του. 

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο οι δοκιμές στην Κρήτη έγιναν ώστε να είναι έτοιμο το Ισραήλ να αντιμετωπίσει το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που έχει αναπτύξει η Ρωσία στη Μέση Ανατολή και έχει τη δυνατότητα να να μειώσει την ικανότητα του Τελ Αβίβ να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράν που το διαθέτουν.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που πωλήθηκε πριν από 18 χρόνια στην Κύπρο από την Ρωσία και τώρα είναι τοποθετημένο στην Κρήτη, ενεργοποιήθηκε κατά τις κοινές ασκήσεις της Ισραηλινής και την Ελληνικής αεροπορίας τον περασμένο Απρίλιο και Μαΐο.

Η ενεργοποίηση έδωσε τη δυνατότητα στα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ να μπορούν να δοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι S-300 «κλειδώνουν» τη θέση των αεροσκαφών, συλλέγοντας παράλληλα πληροφορίες για το πώς μπορούν να μπλοκάρουν ή να αποπροσανατολίσουν τα ραντάρ του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters η Ελλάδα ενεργοποίησε το αντιπυραυλικό της σύστημα έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ. Είναι ακόμα άγνωστο το αν οι ισραηλινοί μοιράστηκαν τις «γνώσεις» που αποκόμισαν με συμμαχικές τους δυνάμεις.

Ελληνας αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ερωτώμενος για το αν το σύστημα λειτουργούσε κατά τις κοινές ασκήσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «Αυτή τη στιγμή το σύστημα S-300 δεν είναι σε λειτουργία». Μάλιστα πρόσθεσε ότι γενική πολιτική της Ελλάδας είναι να μην επιτρέπει σε άλλες χώρες να δοκιμάζουν τις δυνατότητες των συστημάτων της.

Το ΓΕΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Τα δημοσιεύματα σε μερίδα ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, που αποδίδονται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters και αφορούν σε εκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών ξένης χώρας στην αντιμετώπιση του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300, κρίνονται παντελώς ανυπόστατα. 
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας διευκρινίζει ότι: 
• Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε τέτοιου είδους εκπαίδευση με οποιαδήποτε τρίτη χώρα.
• Πάγια και συνεχής πρακτική της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να μην αποκαλύπτει ευαίσθητες επιχειρησιακές δυνατότητες και δεδομένα.

Η επίσκεψη του Ισραηλινού συμβούλου στο ΠΒΚ

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη 3/12 επισκέφθηκε το Πεδίο Βολής Κρήτης “Ισραηλινή Αντιπροσωπεία τεσσάρων ατόμων, με επικεφαλής τον director PM & PB of Israel, Υπτγο(ε.α.) Amos Gilad,συνοδευόμενοι από τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Απτχο (Ι) Γεώργιο Παρασχόπουλο και το Ακόλουθο Άμυνας του Ισραήλ στην Ελλάδα, Σχη Yuval Gerbi, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης της αντιπροσωπείας στην Κρήτη.”

Ο Amos Gilad τον οποίο είχαν δεχθεί την Τετάρτη ο Υπουργός Άμυνας άνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ,  είναι Υποστράτηγος εα και  το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Νετανιάχου.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook