Αύριο Παρασκευή ή το αργότερο το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο Χανίων το μεγάλο πυροσβεστικό ελικόπτερο Scorpion Mi26, σύμφωνα με την διαβεβαίωση που έδωσε απο το βήμα της Βουλής ο υφυπ.Προστασίας του Πολίτη κ.Μ.Όθωνας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ κ.Ευτύχη Δαμιανάκη.

Έτσι, μαζί με το – μικρότερης δυναμικότητας – πυροσβεστικό ελικόπτερο που ήδη βρίσκεται στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Κρήτη θα έχουν στην διάθεσή τους δύο εναέρια μέσα πυρόσβεσης τα οποία τις προηγούμενες χρονιές αποδείχθηκαν, όχι μόνο αποτελεσματικά αλλά και σωτήρια στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών στο νησί.

Στην διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή ο κ.Δαμιανάκης τόνισε ιδιαίτερα το ότι ο νομός Χανίων διαθέτει τις περισσότερες περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Natura και έχει και τον μεγαλύτερο ορεινό όγκο (των Λευκών Ορέων) κάτι που καταστά απόλυτα αναγκαία την παρουσία του πυροσβεστικού ελικοπτέρου.

Απο την πλευρά του ο κ.Όθωνας επεσήμανε πως τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα αρχικά το μεσαίου τύπου πυροσβεστικό ελικόπτερο στο Ηράκλειο, αφενός γιατί οι έως τώρα κλιματολογικές συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και αφετέρου γιατί , βάση αυτών των συνθηκών, προτιμήθηκε η παρουσία ενός εναέριου μέσου περίπου στο γεωγραφικό κέντρο της Κρήτης.

Παράλληλα ο κ.Όθωνας γνωστοποίησε ουσιαστικά, πως θα γίνει προσπάθεια να μην υπάρξει υπέρβαση της τρίμηνης μίσθωσης των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, καθώς μετά το τρίμηνο η ενοικίαση γίνεται ανα 15νθήμερο με άλλους οικονομικούς όρους.

Με αυτό το δεδομένο το μεσαίου τύπου πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Kamov θα παραμείνει στο Ηράκλειο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ το Scorpion θα μείνει στα Χανιά μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπ.Προστασίας του Πολίτη, σήμερα το Scorpion Mi26 περνά απο αερολιμενικό έλεγχο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας και αύριο Παρασκευή ή το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο Χανίων.

Παράλληλα απήθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να συνεισφέρουν στις δυνάμεις πυρόσβεσης, κυρίως στην πρόληψη, στην έγκαιρη ενημέρωση αλλά και στην εθελοντική προσφορά για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Στο μεταξύ την διαβεβαίωση πως το πυροσβεστικό ελικόπτερο θα εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο Χανίων απο αύριο Παρασκευή, έδοσε στην βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ κα Ευαγγελία Κουρουπάκη ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

κ.Στυλιανός Στεφανίδης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κας Κουρουπάκη, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος την διαβεβαίωσε ότι ο αντιπυρικός σχεδιασμός στον νομό είναι σε πλήρη εξέλιξη, και υπάρχει συνεχής παρακολούθηση όλων των δεδομένων ανά την επικράτεια, με πολύ εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που αποτελεί και το ζητούμενο για το Π/Σ.

Το Scorpion Mi26

Το ελικόπτερο Mi 26 είναι ίσως το μεγαλύτερο ελικόπτερο μεταφοράς φορτίου που έχει πετάξει μέχρι σήμερα. Τα ελικόπτερα αυτά σχεδιάστηκαν για στρατιωτική και πολιτική χρήση και προορίστηκαν για να είναι σε θέση να σηκώνουν περισσότερο βάρος από οποιοδήποτε άλλο ελικόπτερο στο παρελθόν. Η πρώτη πτήση ενός \’\’Mil Mi-26\’\’ διεξάχθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1977. Διαθέτει κύριο στροφείο με οκτώ πτέρυγες, και χάρη στο σύστημα καταμερισμού της ισχύος, μπορεί σε περίπτωση βλάβης να συνεχίσει την πτήση του ακόμα και με έναν κινητήρα.

 Η Πυροσβεστική έκδοση του ελικοπτέρου με τον κωδικό Mi-26TP , εμφανίστηκε το 1994, με εσωτερικές δεξαμενές σε θέση να ρίξει μέχρι 15000 λίτρα επιβραδυντικού υγρού από την μία ή τις δύο ειδικές οπές, ή 17260 λίτρων νερού, με εξωτερικό Κάδο VSU-15, ή από δύο συνδέοντα EP -8000 δοχεία. Μπορούν να συμπληρώνουν τις δεξαμενές, μόνο από το έδαφος, χρησιμοποιώντας αντλίες με 3000 λίτρα/λεπτό αναρρόφηση, ενώ τον εξωτερικό κάδο τον γεμίζουν και από την θάλασσα ή λίμνες.

Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Mil Moscow Helicopter Plant, ενώ πρακτορεύεται από την εταιρεία Scorpion. Έχει πλήρωμα έξη ατόμων, δύο κινητήρες ισχύος 11.240 HP ο καθένας , μήκος 40 και ύψος 8 μέτρων. Η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει στα 295 χιλιόμετρα την ώρα , το μέγιστο ύψος πτήσης στα 4.600 μέτρα και έχει δυνατότητα πυρόσβεσης με εξωτερικό κάδο 17 τόνων νερού.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook