Να ανοίξει άμεσα το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να μπορέσουν οι παραγωγοί, το ταχύτερο δυνατό, να ελέγξουν τα δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης, να υποβάλλουν ενστάσεις και να διορθωθούν τα λάθη, ζητά ο πρόεδρος της Σταφιδικής Ένωσης Χανίων Γιώργος Γωνιωτάκης.

«Εάν δεν γίνει άμεσα αυτό, τότε πολύ φοβάμαι, ότι πολλοί παραγωγοί θα περάσουν μαύρες  γιορτές» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της  Σταφιδικής Ένωσης που ασχολείται με το θέμα των επιδοτήσεων για περισσότερους από 15.000 παραγωγούς των Χανίων.

Όπως ανέφερε ο κ.Γωνιωτάκης, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «η  ταλαιπωρία των παραγωγών συνεχίζεται. Ενώ αυτή την περίοδο θα έπρεπε να μιλάμε για την εκκαθάρισητης επιδότησης, δυστυχώς ακόμη μιλάμε για την προκαταβολή. Δυστυχώς, απότι φαίνεται ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών θα κάνει γιορτές χωρίς να εισπράξει την επιδότησή του, λόγω της γραφειοκρατίας ή λόγω για το ότι δεν έχει γίνει σωστή δουλειά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.»

Να σημειωθεί πως  ενώ έτσι κι αλλιώς λόγω της νέας Κοινής Αγροτικής υπάρχει μια οριζόντια μείωση 12-15% στις επιδοτήσεις και ενώ η ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, ήρθαν και τα πολλά λάθη για να δημιουργήσουν αυτή την κατάσταση που ταλαιπωρεί και έχει φέρει σε απόγνωση τους αγρότες.

Προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα.

Όπως ανέφερε ο κ.Γωνιωτάκης τα έως τώρα προβλήματα που έχουν αναφερθεί από τους παραγωγούς και έχουν διαπιστωθεί στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών είναι τα εξής:

Επιλεξιμότητα αγροτεμαχίων

«Αν και εδώ και δύο χρόνια οι παραγωγοί κάνουν αιτήματα για την επιλεξιμότητα των αγροτεμαχίων, δυστυχώς οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα έχουν πετάξει στο καλάθι των αχρήστων. Έτσι εμφανίστηκαν ποινές στους παραγωγούς με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται.»

Βοσκοτόπια

«Τα περισσότερα ιδιωτικά βοσκοτόπια, το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ  τα θεωρεί ως μη επιλέξιμα ή δασικά με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται οι παραγωγοί.  Σε ότι αφορά στα δημόσια και δημοτικά βοσκοτόπια, έχουν δώσει σε παραγωγούς βοσκοτόπια σε άλλους νομούς ή άλλες περιοχές και κάποια από αυτά είναι ιδιωτικά.

Υπάρχει ο κίνδυνος σε μια πυρκαγιά σε βοσκοτόπι το οποίο ευρίσκεται σε διαφορετικό σημείο από εκεί που βόσκει τα πρόβατά του ο κτηνοτρόφος, επειδή θα φαίνεται στο όνομά του, θα έχει ποινές και κόψιμο επιδότησης.

Επίσης αν και η ξυλώδης βλάστηση έχει συμπεριληφθεί στην απόφαση της Ευρωπαικής Ένωσης, βλέπουμε ότι στα δικαιώματα που έστειλαν, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν τα λαμβάνει υπόψιν του.»

Βασική ενίσχυση.

«Πέρυσι παραγωγοί που έκαναν μεταβίβαση δικαιωμάτων και πληρώθηκαν κανονικά, έρχεται φέτος ο ΟΠΕΚΕΠΕ και λέει πως θέλει να υποβληθούν και πάλι τα ίδια έγγραφα τα οποία ήδη υπάρχουν στον Οργανισμό.

Παραγωγοί που το σύστημα τους εμφανίζει να δικαιούνται κάτω από 250 ευρώ από την βασική ενίσχυση και έτσι δεν πληρώνονται, όμως εκκρεμεί και η πράσινη ενίσχυση που θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν τα 250 ευρώ και πρέπει να πληρωθούν.»

Καταλήγοντας ο κ.Γωνιωτάκης τόνισε:

«Για όλα αυτά ζητάμε και απαιτούμε από το Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να ανοίξει το σύστημα έτσι ώστε να βλέπουμε που υπάρχουν λάθη, να έρχονται οι παραγωγοί να τα διορθώνουν, αλλά ακόμη και αυτοί που πληρώθηκαν πρέπει να ελέγξουν εάν είναι σωστά τα  προσωρινά τους δικαιώματα και να προχρήσουν σε ενστάσεις.

Ότι λάθος δεν διορθωθεί φέτος, θα ακολουθεί τον παραγωγό μέχρι το 2020.»

Σε ότι αφορά στο θέμα των ευθυνών, «για το όλο μπάχαλο και την αναστάτωση υπάρχουν ευθύνες και στο Υπουργείο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» είπε ο πρόεδρος της Σταφιδικής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook