Χιλιάδες «τολμηροί» από κάθε μεριά του κόσμου ξεχύθηκαν και πάλι στους δρόμους της ισπανικής πόλης Παμπλόνα για να τρέξουν πλάι σε έξι μαινόμενους ταύρους στo πλαίσιo του ετήσιου φεστιβάλ του Σαν Φερμίν. Δε θρηνήθηκαν θύματα, ωστόσο τέσσερις άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ναβάρε, ένας εκ των οποίων με κατάγματα στα πλευρά.

Οι τραυματισμοί προκλήθηκαν όταν τα έξι βόδια-οδηγοί της ταυροδρομίας αποπροσανατόλισαν τους αβυσσαλέους ταύρους της φάρμας Τορεστρέγια , που είναι γνωστή στην Ισπανία για την αγριότητα των ταύρων που εκτρέφει.

Τα ευτράπελα προέκυψαν όταν ένα από τα βόδια, που οδηγούσαν τους ταύρους σε όλη τη διάρκεια της ταυροδρομίας, παρέκκλινε της πορείας του και άρχισε να τρέχει ανάποδα προς την αφετηρία δημιουργώντας πανικό στους δρομείς που προσπαθούσαν πανικόβλητοι να ξεφύγουν.

Τέσσερις τραυματίες στις ταυροδρομίες της Παμπλόνα
Στο νοσοκομείο κατέληξαν τέσσερις άνθρωποι που πήραν μέρος στις ταυροδρομίες της Παμπλόνα.


Ένα δεύτερο βόδι σταμάτησε και κάθισε σε ένα πεζοδρόμιο λίγο πριν το τέλος του δρόμου και οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να το μεταφέρουν μέσα στην αρένα, όπου θα ακολουθούσε η απογευματινή ταυρομαχία.
Οι δρομείς φορώντας λευκά ρούχα και κόκκινα μαντίλια στο λαιμό ποδοπάτησαν ο ένας τον άλλο, έπεσαν στην άμμο και προσπάθησαν να γλιτώσουν από τη μανία των ταύρων, που έκαναν το γύρο της παλιάς πόλης μέσα σε δυόμισι μόλις λεπτά.

Οι τουρίστες εμφανίστηκαν τρομοκρατημένοι και αρκετοί από αυτούς δήλωσαν στην ισπανική τηλεόραση πως παρά την εκτόξευση της αδρεναλίνης τους δε θα επαναλάμβαναν ποτέ κάτι τόσο επικίνδυνο.

«Ένα παραστρατημένο βόδι μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνο όσο ένας ταύρος», παραδέχτηκε ο Χαβιέ Σολάνο, Ισπανός δημοσιογράφος, ειδικός στις ταυροδρομίες. Το έθιμο αυτό, που γίνεται μεταξύ άλλων προς τιμή του Αγίου Φερμίν, χρονολογείται ήδη από το 19ο αιώνα και έκτοτε έχουν χαθεί 15 ανθρώπινες ζωές.

tovima