Στο πλαίσιο των εργασιών του 25ου Ετήσιου Τακτικού Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.) που έλαβε χώρα την 9 και 10 Δεκεμβρίου 2015 στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» στην Αθήνα, παρέθεσε ομιία και ο Πρόεδρος  της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας και νεο-εκλεγέντος μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. κ. Στέλιος Καρακούδης.

Πέραν των μειζόνων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά – Αναδιάρθρωση ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Καρακούδης  έθεσε επί τάπητος προτάσεις σχετικά με την εισαγωγή των υποψηφίων στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και για αναπροσαρμογή του επιδόματος διοίκησης, οι οποίες μετά ώριμης συζήτησης, μελέτης και κατάλληλης επεξεργασίας, δύναται κατά την άποψη της Ένωσης 

να διορθώσουν και να επιλύσουν προβλήματα του παρόντος συστήματος.    

 Η ομιλία του κ.Καρακούδη

“Αγαπητοί σύνεδροι, κυρίες  και κύριοι

Χαιρετίζω  και εγώ με τη σειρά μου τις εργασίες του 25ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας. Σε μια δύσκολη χρονική περίοδο για όλο τον Ελληνικό λαό, που βρίσκεται προ των πυλών μιας νέας μνημονιακής συμφωνίας με τους εταίρους, μιας συμφωνίας που αδιαμφισβήτητα θα αποφέρει ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση, φτωχοποίηση και εξουθένωση σε εμάς και τις οικογένειές  μας, βρισκόμαστε για άλλη μια χρονιά εδώ, λαβωμένοι από την εφαρμογή των δυο πρώτων μνημονίων, προκειμένου να καθορίσουμε σε νέα βάση τις μελλοντικές μας δράσεις, εκείνες που δύναται να αποτρέψουν την καθολική συντριβή μας, δίνοντας κι εμείς ως εργασιακός κλάδος τη δική μας μάχη, προκειμένου να διαφυλάξουμε όση αξιοπρέπεια μας έχει απομείνει.

Η νέα κυβέρνηση παρά τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις, φαίνεται ότι βαδίζει και αυτή στο δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες, φέρνοντας στη θύμησή μας τη φράση του θρυλικού γέρου του Μοριά «Οι βιολιτζήδες άλλαξαν, ο χαβάς μένει ο ίδιος», που είπε στον Όθωνα, όταν εκείνος του ζήτησε τη γνώμη του για το νέο υπουργείο που είχε σχηματιστεί, και που τάχα θεωρούσε ο βασιλιάς πως έφερνε έναν καινούργιο αέρα.  Δεν είναι δυνατόν να λησμονήσουμε όσα προεκλογικά η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει. Μας έταξαν ότι λόγω των ειδικών μισθολογίων, θα εξαιρεθούμε από τα μέτρα. Μας έταξαν πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣΤΕ και επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στα προ περικοπών επίπεδα, ενώ στη πραγματικότητα με την εφαρμογή του τρίτου και σκληρότερου μνημονίου,  γενικεύεται η επιδρομή ενάντια στα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας.

Ήρθε η στιγμή λοιπόν να σηκώσουμε κι εμείς το ανάστημά μας, πριν βρεθούμε προ τετελεσμένου γεγονότος. Να αντιδράσουμε μαζικά με νέους σθεναρούς αγώνες, να διεκδικήσουμε τη πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣΤΕ, τη κατάργηση όλων των αντι ασφαλιστικών νόμων και την κάλυψη με κρατική χρηματοδότηση του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των απωλειών από το κούρεμα  PSI.  Να διεκδικήσουμε τη κατάργηση της νομοθεσίας που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, με τη μετατροπή των επικουρικών μας ταμείων σε επαγγελματικά – αυτοδιαχειριζόμενα.

Συνάδελφοι,

Όπως καλά γνωρίζετε, τη παρούσα χρονική περίοδο παρουσιάζεται από τη φυσική και πολιτική μας Ηγεσία, ανά την Ελλάδα και σε κάθε Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση,  το προσχέδιο για την Αναδιοργάνωση-Αναδιάταξη των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Μιας αναδιάρθρωσης που χρόνια τώρα όλοι αναζητούσαμε, ευελπιστώντας  στην αλλαγή των δομών λειτουργίας και στην αύξηση της αποδοτικότητας στο επίπεδο της αστυνόμευσης.

Στην αποτίμηση της πρότασης που παρουσιάστηκε την προηγούμενη Πέμπτη στο Ηράκλειο για τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, διαπιστώθηκε ένεκα ομόφωνης απόφασης όλων των μελών της Ένωσής μας ,  σε έκτακτο Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε την αμέσως επόμενη ημέρα, ότι δυστυχώς το προτεινόμενο σχέδιο δεν πρόκειται να επιλύσει προβλήματα και δυσλειτουργίες που παρουσιάζουν σήμερα οι Υπηρεσίας της Κρήτης. Παρατηρούμε ότι, στο σύνολό τους οι περισσότερες υπηρεσίες θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν  αποδεκατισμένες, μη έχοντας τον κατάλληλο αριθμό αστυνομικών για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες και να προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής που αστυνομεύουν.

Καταμετρώντας τα συν και τα πλην μπορούμε να πούμε ότι, τα μειονεκτήματα που θα προκύψουν μάλλον θα υπερτερήσουν των ελαχίστων πλεονεκτημάτων , που πρόκειται να επιφέρει η αλλαγή. Ενδεικτικά σας αναφέρω ό,τι  για τον μεγαλύτερο Νομό της Κρήτης, το Νομό Ηρακλείου, οι διοικήσεις Αξιωματικών από 19 που είναι σήμερα, θα γίνουν 18.  Για ποιά  λοιπόν εξοικονόμηση αστυνομικού προσωπικού μιλάμε,  όταν μειώνονται κατά μια τον αριθμό οι Υπηρεσίες στο Νομό, όταν εξακολουθούν να λειτουργούν με τον ίδιο αριθμό Αστυνομικών, έχοντας από την άλλη μεγαλύτερη εδαφική έκταση στην αρμοδιότητά τους να αστυνομεύσουν;  Παράλληλα διαπιστώνεται οι υφιστάμενες δομές λειτουργίας να παραμένουν ως έχουν, με τα όποια προβλήματα δυσλειτουργικότητας παρουσιάζουν, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των συνδικαλιστικών ενώσεων του Νησιού, έχουν κατά το παρελθόν θίξει πολλάκις φορές. Δυστυχώς,  η ίδια κι απαράλλακτη εικόνα παρουσιάζεται και στους υπόλοιπους Νομούς του Νησιού, όπως μας την μεταφέρουν συνάδελφοι Αξιωματικοί που έλαβαν γνώση της πρότασης.

Όπως μας ενημέρωσε κατά την παρουσίαση ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αναγνωστάκης, η γραμμή που δόθηκε από την Ηγεσία μας  για την εκπόνηση του σχεδίου Αναδιοργάνωσης,  ήταν σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο να υπάρχει κι ένα Τμήμα ή Σταθμός. Στη Κρήτη όμως υπάρχει το εξής παράδοξο. Κατά την περίοδο διαχωρισμού των διοικητικών περιοχών των νέων Καλλικρατικών Δήμων, οι εκπρόσωποι της τότε τοπικής αυτοδιοίκησης, κατόρθωσαν να κατακερματίσουν τους Νομούς και ιδιαίτερα το Νομό Ηρακλείου σε πολλές Δημοτικές Ενότητες, προς εξυπηρέτηση προφανώς διαφόρων συμφερόντων. Κατάφεραν λοιπόν το συγκεκριμένο Νομό να τον διαιρέσουν σε 8 Δημοτικές περιοχές και να δημιουργήσουν 8 νέους Καλλικρατικούς Δήμους, σε μια περιοχή με συνολική έκταση μόλις 2.641 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Και τώρα έρχεται το ίδιο ακριβώς τραγελαφικό λάθος να ακολουθήσει και η Ελληνική Αστυνομία, με την ίδρυση σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο και μιας Υπηρεσίας, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι Υπηρεσίες αυτές θα λειτουργούν  με το ήδη υπάρχον αστυνομικό προσωπικό, δηλαδή με 10 και 15 άτομα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε προς πάσα κατεύθυνση ό,τι οποιαδήποτε μη ορθολογική αναδιάταξη των Υπηρεσιών και ανακατανομή του αστυνομικού προσωπικού, θα έχει αντίκτυπο σε πρώτη φάση σε εμάς τους Αστυνομικούς, που θα κληθούμε να εφαρμόσουμε  την όποια αλλαγή και κατ’ επέκταση στους πολίτες, στη διαφύλαξη των συμφερόντων τους  και στη διασφάλιση της περιουσίας τους.

Έχοντας λοιπόν υπ’ όψιν όλα όσα προαναφέρθηκαν, το Δ.Σ. της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας, κατά τη πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση που έλαβε χώρα, αποφάσισε και κάνει γνωστό ό,τι αφού η Ηγεσία μας δεν έχει τη διάθεση να κάνει ριζοσπαστικές αλλαγές  σε Υπηρεσίες και δομές  λειτουργίας, αφού θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν  αστυνομικές υπηρεσίες στο Νησί με προσωπικό κάτω των 20 ατόμων καθώς  οι περισσότερες προτεινόμενες αλλαγές έχουν να κάνουν κυρίως με την ονοματοδοσία των νέων υπηρεσιών, επιθυμούμε την παραμονή και τη λειτουργία των υπηρεσιών μας στην παρούσα κατάσταση.

synedrio poaxia 2015Στο πλαίσιο του αντιλόγου στο μείζον αυτό ζήτημα της Αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών αλλά και της διαβούλευσης μέχρι την οριστικοποίηση των δομών στην ΕΛΑΣ,  η Ένωσή μας από το βήμα αυτό παρουσιάζει τη δική της πρόταση για το εν λόγω θέμα. Μια πρόταση που εκπονήθηκε από έμπειρους και καταξιωμένους ανά Νομό Αξιωματικούς, μιας πρότασης που θεωρούμε ότι είναι άμεσα υλοποιήσιμη και λειτουργική και με σαφώς λιγότερο λειτουργικό κόστος τόσο από την υφιστάμενη κατάσταση όσο μάλιστα και από την προτεινόμενη. Την παρούσα πρόταση, αφού την έχουμε στείλει σε ηλεκτρονική μορφή τόσο στην Ομοσπονδία μας όσο και στο Υπουργείο μας, σας την παραδίδουμε κ. Πρόεδρε σήμερα τυπωμένη πλέον, ζητώντας από εσάς, να πάρει την επίσημη θέση της Ομοσπονδίας μας, για λογαριασμό της Παγκρήτιας  Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας, όταν θα κληθείτε από τον Υπουργό μας να εκθέσετε τις απόψεις σας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που πρόκειται να ακολουθήσει.

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των Αξιωματικών της Κρήτης και για τις φήμες που κυκλοφορούν περί αλλαγής βαθμολογίου στην ΕΛΑΣ και αύξηση των ετών παραμονής ανά βαθμό. Η  Ένωσή μας,  έχει εκφράσει κατά το παρελθόν την αντίθεσή της ως προς τη συγκεκριμένη οδό που διαφαίνεται να ακολουθεί το Αρχηγείο, δηλώνοντας υπέρμαχη της παράλληλης επετηρίδας, μίας κατεύθυνσης που θα δώσει τη δυνατότητα σ΄ εκείνους τους Αξιωματικούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη συμπλήρωση των ετών υπηρεσίας,  να παραμένουν σε κάποιους βαθμούς με τη δική τους θέληση, έχοντας γνώση ό,τι νεότεροι απ’ αυτούς Αξιωματικοί με περισσότερα έτη υπηρεσίας στο σώμα, που δεν επιθυμούν την επιπλέον παραμονή τους στο συγκεκριμένο βαθμό, προφανώς θα συνεχίσουν την σταδιοδρομία τους, λαμβάνοντας στο προβλεπόμενο με τα σημερινά δεδομένα χρόνο, τον αμέσως επόμενο βαθμό. Θεωρούμε ότι είναι το πλέον δίκαιο διότι καλύπτει τα συμφέροντα όλων των συναδέλφων μας.

Ως αντεπιχείρημα προκειμένου κάποια στιγμή να πάψει αυτή η κατάσταση να διαιωνίζεται,  προτείνουμε  την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής των υποψηφίων στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα ήταν κατά την γνώμη μας προτιμότερο ο υποψήφιος για την εισαγωγή στις σχολές της Αστυνομίας με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων να εισάγεται σε πρώτη φάση,  μόνο στη Σχολή Αστυφυλάκων της ΕΛΑΣ, κρατώντας στο ενεργητικό του για μελλοντική χρήση τη βαθμολογία που συγκέντρωσε κατά της Πανελλαδικές Εξετάσεις. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του στη σχολή Αστυφυλάκων, και σε περίπτωση που επιθυμεί να δώσει εξετάσεις για τη σχολή Αξιωματικών,  θα πρέπει να υπηρετήσει για 3 χρόνια ως Αστυφύλακας σε υπηρεσίες επιπέδου Α.Τ., Τ.Τ., ή Τ.Α., εκτελώντας κατά το ήμισυ του χρόνου αυτού καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας στις Υπηρεσίες αυτές. Συμπληρώνοντας τα 3 έτη υπηρεσίας, θα έχει το δικαίωμα, δίδοντας για δεύτερη φορά Πανελλαδικές Εξετάσεις, να εισαχθεί στη σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, λαμβάνοντας ως κριτήριο για την εισαγωγή του στη σχολή, το άθροισμα των βαθμών που συγκέντρωσε από τις δυο δοκιμασίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας. Τα οφέλη που συγκεντρώνονται μ’ αυτό το σύστημα  εισαγωγής στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμάτε αφενός ότι είναι αρκετά και αφετέρου ότι επιλύουν προβλήματα και δυσκολίες που παρουσιάζει το σημερινό σύστημα. Κατά πρώτον οι Δόκιμοι Αξιωματικοί, κατά την εισαγωγή τους στη σχολή θα έχουν τουλάχιστον 5 έτη υπηρεσίας (2 της σχολής αστυφυλάκων και 3 πραγματικής υπηρεσίας). Συνεπώς σε πρώτη φάση θα υπάρχει μία ομοιογένεια ως προς τα έτη υπηρεσίας των Αξιωματικών. Κατά δεύτερον, ο δόκιμος Αξιωματικός θα έχει αποκτήσει κατά την προϋπηρεσία του την κατάλληλη εκείνη εμπειρία για να ανταποκριθεί κατά την έξοδο του από τη σχολή ως Υπαστυνόμος Β΄ στις πολυσχιδείς ανάγκες και απαιτήσεις που ο βαθμός και οι περιστάσεις απαιτούν. Σε ένα τέτοιο σενάριο, κάλλιστα θα μπορούσε η φοίτηση του Δόκιμου Αξιωματικού στη σχολή Αξιωματικών να είναι αφενός τετραετούς διάρκειας και αφετέρου ακαδημαϊκή, αποφεύγοντας τρόπο τινά κατηγορίες στιγματοποίησης περί στρατικοποίησης των σχολών της ΕΛ.ΑΣ. που έχει δεχθεί κατά το παρελθόν το σώμα μας.

Τέλος προσωπικά θα ήθελα να τοποθετηθώ απόλυτα σύμφωνος με το πρόσφατο αίτημα που απέστειλε η Ένωση Αξιωματικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς το Υπουργείο μας, βάσει του οποίου ζητείται η αναπροσαρμογή του επιδόματος Διοίκησης στα νέα δεδομένα μείωσης των αστυνομικών υπηρεσιών, εξαιτίας της επικείμενης ανασύστασης του οργανογράμματος που επιχειρείται στο πλαίσιο της Αναδιάρθρωσης των δομών της ΕΛ.ΑΣ. Το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα, θεωρώ ότι η Ομοσπονδία μας θα πρέπει να δει ακόμη πιο ζεστά, ιδιαίτερα σε περίπτωση νέων περικοπών στους μισθούς μας συνεπεία εφαρμογής του τρίτου σε σειρά μνημονίου. Θα πρέπει κατά την άποψή μου να συσταθεί από την Ομοσπονδία μας ειδική επιτροπή που θα αναλάβει να εκπονήσει μελέτη για τα επιδόματα διοίκησης των Αξιωματικών σε σύγκριση με τα επιδόματα θέσης που λαμβάνουν Διευθυντές επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Να προταθούν αντίστοιχα επιδόματα και για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., που θα κυμαίνονται ανάλογα του αριθμού του αστυνομικού προσωπικού που διοικούν. Στη λαίλαπα της μνημονιακής πολιτικής και των μισθολογικών περικοπών, έχουμε χρέος να αναζητήσουμε  διόδους τέτοιους που θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας για όλους Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook