Την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος αναμένεται να εγκρίνει σήμερα Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία της νέας Γενικής Διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αναγνωρίζει πως συνολικά έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος κατά το πρώτο έτος του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας, ιδίως στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Εν τούτοις είναι αναγκαία η αναζωογόνηση των δημοσιονομικών και ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα και να επιτευχθεί η κρίσιμη μάζα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να προετοιμαστεί το έδαφος για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.

  Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ θα υπογραμμίζει στην απόφαση του πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011 και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Θα σημειώνεται πως η στρατηγική αυτή συμπεριλαμβάνει την σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων.

Θα υπογραμμίζεται πως η αυστηρή εφαρμογή των παρεμβάσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση.

Ακόμη θα γίνεται αναφορά στη δέσμευση της κυβέρνησης για επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με τη σύσταση φορέα ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση.

Αναφορά θα γίνεται και στην τεχνική συνδρομή που θα παράσχουν κράτη μέλη της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ στην Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων θα είναι αποτελεσματικό το ταχύτερο δυνατό.

Αναφορικά με τις συζητήσεις για τους τρόπους χρηματοδότησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας το επόμενο 12μηνο το ΔΝΤ θα αναγνωρίζει τη δέσμευση της Ε.Ε. και του Eurogroup για την εξεύρεση μια βιώσιμης λύσης.

Τέλος, δεν αποκλείεται το Ταμείο να απευθύνει νέο μήνυμα για ευρεία συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook