Αν βρεθείς στη Σλοβακία π.χ μπορεί να σου πετάξουν το φαγητό στο ταβάνι, γεγονός όμως που θα ήθελες να συμβεί στη Γροιλανδία, γιατί εκεί το Χριστουγεννιάτικο φαγητό είναι δέρμα φάλαινας με λίπος! Επίσης, αν καμιά φορά βρεθείς στην Πορτογαλία την περίοδο των γιορτών υπάρχει περίπτωση να δειπνήσεις με... νεκρούς.

Όλα τα παραπάνω είναι περίεργα Χριστουγεννιάτικα έθιμα ανά τον κόσμο. Πιάστε έναν κουραμπιέ, ανάψτε τα λαμπάκια στο δέντρο και διαβάστε ότι πιο περίεργο κυκλοφορεί για τη γιορτή που όλοι αγαπάμε. 


Καταλονία- Caganer, τα ξεχωριστά είδωλα της φάτνης

Ένα έθιμο μοναδικό και ιδιαίτερο που επικρατεί στην Καταλονία είναι τα περίφημα caganers.Ίσως αρκετοί να τα έχετε πετύχει και στην ελληνική αγορά, καθώς δεν είναι τίποτε άλλο παρά μικρά είδωλα σε μορφή ανθρώπου, ο οποίος φορά παραδοσιακή στολή, έχει πάντα κατεβασμένο παντελόνι και στέκεται σε στάση... αφόδευσης. Μπορεί να ακούγεται και να φαίνεται κάπως περίεργο, ωστόσο οι Καταλανοί συνηθίζουν να το κρύβουν στη φάτνη και όποιος το βρει είναι αρκετά τυχερός, αφού συμβολίζει την καλή τύχη της επόμενης χρονιάς.


Αυστρία – Ο κακός δαίμονας Krampus

Αν νομίζατε πως τα Χριστούγεννα είναι μόνο χαμόγελα, αγάπη και συμπόνοια ξεχάστε ότι ξέρατε.Μπορεί εμείς να μην ασχολούμαστε ιδιαίτερα με την οικογενειακή κατάσταση του Αγίου Βασίλη, ωστόσο στην Αυστρία ο δίδυμος αδερφός του είναι εξίσου διάσημος με αυτόν. Λέγεται Krampus και στην ουσία είναι το ακριβώς αντίθετο από τον γλυκό και αγαπημένο παππούλη μικρών και μεγάλων, αφού είναι ένας δαίμονας που παρακολουθεί τα παιδιά και τιμωρεί όσα ήταν κακά τη χρονιά που πέρασε, παίρνοντάς τα μαζί του στα σκοτεινά και βαθιά έγκατα της γης. Πάντως από την Ελλάδα ακόμα δεν έχει περάσει! 

Χριστουγεννιάτικο πρωινό με τους νεκρούς στην Πορτογαλία 

Το έθιμο ονομάζεται Consoda και είναι ο τρόπος των Πορτογάλων να τιμούν όσους έχουν φύγει από τη ζωή. Συγκεκριμένα, το πρωί των Χριστουγέννων στήνουν μια μικρή γιορτή σε κάθε σπίτι και στο τραπέζι βάζουν επιπλέον σερβίτσια για τις ψυχές των νεκρών. 

Αντί για φλουρί, αμύγδαλο στη Σουηδία 

Εμείς κρύβουμε ένα φλουρί στη βασιλόπιτα για τύχη σε όποιον το βρει. Στη Σουηδία δεν φτιάχνουν βασιλόπιτα, αλλά πουτίγκα και κρύβουν μέσα της ένα ολόκληρο αμύγδαλο, το οποίο δεν φέρνει μόνο τύχη αλλά και γάμο σε όποιον το βρει μέσα στον επόμενο χρόνο! 


Λαχταριστό δέρμα φάλαινας. Στη Γρoιλανδία το αγαπούν πολύ

Το ονομάζουν Mattak και είναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο πιάτο της Γρoιλανδίας, το οποίο αποτελείται από ακατέργαστο δέρμα φάλαινας με λίγο λιπάκι πάνω του. Ίσως να θυμίζει λίγο τον δικό μας... πατσά. 

Στη Σλοβακία πετούν το φαγητό στο ταβάνι

Το έθιμο στη Σλοβακία απαιτεί ο πρεσβύτερος του σπιτιού να πάρει μια κουταλιά από το παραδοσιακό πιάτο Loksa, το οποίο φτιάχνεται από ψωμί, σπόρους παπαρούνας, γάλα, ζάχαρη ή μέλι και νερό, και να το εκτοξεύσει στο ταβάνι. Όσο περισσότερο φαγητό κολλήσει στο ταβάνι τόσο καλύτερη θα είναι η σοδειά μέσα στο χρόνο, λέει το έθιμο.


Το ανακάτεμα φέρνει τύχη στη Μεγάλη Βρετανία

Οι Βρετανοί αγαπούν τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα και είναι γνωστό και καθόλου περίεργο. Ήξερες, όμως, ότι μια παλιά παράδοση θέλει όλα τα μέλη να συμμετέχουν στο ανακάτεμά της; Για την ακρίβεια, όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να ανακατέψουν από μία φορά το μείγμα της πουτίγκας, δεξιόστροφα μάλιστα, ενώ παράλληλα κάνουν μια ευχή, όπως όταν σβήνουμε εδώ στην Ελλάδα τα κεράκια της τούρτας. 

Πηγή: protothema.gr