Τα 2,5 δισ. φτάνει ή και ξεπερνά, ως τώρα, η υστέρηση στα κρατικά έσοδα, έναντι των στόχων που γράφτηκαν στο Μνημόνιο. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 289 εφορίες της χώρας, τον στόχο για αύξηση 8% στις εισπράξεις  του 2011, έναντι του 2010, επέτυχαν μόλις …3 ή 4!

Στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός καθώς απομένει μόλις ένα εξάμηνο και ο εισπρακτικός στόχος δεν επιτυγχάνεται, παρά τα άγρια εισπρακτικά μέτρα -και για άλλους λόγους  αλλά και επειδή θα χαθεί χρόνος μέσα στο προσεχές δίμηνο λόγω των θερινών αδειών των εφοριακών, της επικείμενης αναμόρφωσης ολόκληρου του φορολογικού μηχανισμού, αλλά και των εκλογών των εργαζομένων σε περίπου 2 μήνες.

Έτσι για σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ.Παντελής Οικονόμου, έχει συγκαλέσει την πρώτη μεγάλη σύσκεψη με τους εφόρους, προκειμένου να ζητήσει στόχευση στην μεγάλη φοροδιαφυγή, ενώ θα τους παρουσιάσει και θα τους ζητήσει ιδέες για μεγαλύτερη είσπραξη φόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του α΄πενταμήνου, αντί τα φορολογικά έσοδα να αυξηθούν κατά 8% σε σχέση με το 2010, όπως ήταν ο στόχος στο Μνημόνιο, μειώθηκαν κατά 11%! Έτσι η υστέρηση στα μισά του χρόνου άγγιζε το 20%, ενώ η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται ούτε με βάση τα προσωρινά στοιχεία του Ιουνίου.

Αύξηση εσόδων πάντως κατά 2% παρατηρείτο μόνο στην είσπραξη ΦΠΑ.

 

PROTO THEMA

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook