Κατάμεστη ήταν χθες Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στα Ανώγεια, στην καθιερωμένη από τον παπα Ανδρέα Κεφαλογιάννη λειτουργία μόνο για άντρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στην λειτουργία παρέστησαν και ο Διοικητής του Πεδίου Βολής Κρήτης  Υποστράτηγος κ.Λάζαρος Σκυλάκης και ο Υποδιοικητής του ΠΒΚ Σμηναγός κ. Γιάννης Κονταράκης.

Μετά την λειτουργία οι άνδρες δέχτηκαν την Θεία μετάληψη από τον π.Ανδρέα  ο οποίος στη συνέχεια στο κήρυγμα του τους μετέφερε τα μηνύματα των Χριστουγέννων και τον συσχετισμό τους με τις δύσκολες εποχές που περνάει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικά η ομιλία του π.Ανδρέα έχει ως εξής:

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί

Η οικονομική κρίση μαστίζει εδώ και πέντε χρόνια την Πατρίδα μας και έχει επηρεάσει τη ζωή όλων μας. Όλοι μας, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, αισθανόμαστε τις οδυνηρές επιπτώσεις της. Εξ αιτίας της κρίσεως, τις ήμερες αυτές αντί να αισθανόμαστε χαρά και ευτυχία για τα μεγάλα γεγονότα του αγίου Δωδεκαημέρου, που πλησιάζουν, οι ψυχές μας έχουν γεμίσει από ανασφάλεια, ανησυχία, μελαγχολία και απόγνωση.

Χιλιάδες συνάνθρωποι μας είναι πλέον άνεργοι, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ζουν άστεγοι,  φυτοζωούν. Ακόμα περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους και τους καθημερινούς λογαριασμούς, άλλοι έχασαν το σπίτι τους, άλλοι στερούνται ιατροφαρμακευτικής περιθάλψεως και πολλοί άλλοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Πώς λοιπόν να μιλήσει κανείς στους ανθρώπους για τα Χριστούγεννα; Με τι διάθεση ν’ ακούσουν οι άνθρωποι για τα πνευματικά, όταν τόσοι πολλοί στερούνται και τα στοιχειώδη πλέον υλικά αγαθά;

Και όμως, αυτή είναι ίσως η πιο κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για το νόημα των Χριστουγέννων. Γιατί όσο επικρατούσε η καλοπέραση και ζούσαμε μέσα στις ηδονές και τις διασκεδάσεις, οι καρδιές μας ήταν σκληρές και εμείς κλεισμένοι στους εαυτούς μας. Τώρα όμως εν μέσω της οικονομικής κρίσης το έδαφος είναι ίσως περισσότερο έτοιμο να δεχθεί τον θείο σπόρο και να κατανοήσει την ελπίδα που φέρει το αληθινό μήνυμα των Χριστουγέννων.

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί. Σε λίγες μέρες  λοιπόν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, όμως, έχουμε όπως δείχνουν τα πράγματα έχουμε παρεξηγήσει το νόημα αυτής της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης.

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο δώρα, δεν είναι δέντρα, λαμπάκια και στολισμένες βιτρίνες. Πρέπει να αναζητήσουμε το βαθύτερο νόημα. Ο Θεάνθρωπος ήρθε στην γη απλά και ταπεινά. Γεννήθηκε σε ένα στάβλο έχοντας γύρω του λίγα ζώα, Έζησε απλά και ειρηνικά, δεν φέρθηκε αλαζονικά. Δίδαξε ισότητα. Το μήνυμα λοιπόν είναι σαφέστατο. Ας βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Μπροστά στον Χριστό είμαστε όλοι ίδιοι. Δείχνοντας αγάπη και καλοσύνη σ΄έναν ξένο είναι σαν να δείχνουμε αγάπη και καλοσύνη στον ίδιο τον Θεό…

Το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων βρίσκεται σ’ αυτό που λέγει ο  άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος με τα παρακάτω λόγια: «Τώρα που όλα γιορτάζουν, να γιορτάσω θέλω κι εγώ, να ευφρανθώ, να πανηγυρίσω θέλω. Κι ευφραίνομαι όχι κρούοντας την κιθάρα η στριφογυρίζοντας το ραβδί των σατύρων, όχι χρησιμοποιώντας αυλούς ή ανάπτοντας δάδες. Ευφραίνομαι μεταχειριζόμενος στη θέση μουσικών οργάνων , τα σπάργανα του Χριστού. Αυτά είναι η ελπίδα μου, αυτά είναι η ζωή μου. Αυτά φέρνω μαζί μου, και με την ενίσχυση που παίρνω, τραγουδώ με τους αγγέλους, Δόξα εν υψίστοις Θεώ και μαζί με τους ποιμένες, Και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».

Ο Χριστός γεννήθηκε για να αναγεννηθεί ο άνθρωπος. Ήρθε στη γη για να υψωθούμε εμείς στον ουρανό. Πήρε σάρκα για να νικήσουμε τα πάθη της σάρκας, το θυμό, τη βλασφημία, το ψέμα, τη διαφθορά, το μίσος, την ατιμία και στη θέση τους να βάλουμε την αγάπη, την πίστη, την ελευθερία, την αλήθεια, τη φιλανθρωπία, τη συγχωρητικότητα, την υπέρβαση κάθε εγωπαθούς συμπεριφοράς και αδικίας.

Η αγάπη λοιπόν, είναι το μήνυμα της γέννησης ας γίνει το μεγάλο φωτεινό άστρο όπως εκείνο της Βηθλεέμ που θα φωτίσει τις καρδιές μας, θα τις γεμίσει αγάπη και θα γίνει η αφορμή να ‘ρθούμε κοντά στους συνανθρώπους μας μια για πάντα…. Αυτό θα πει άνθρωπος…!!! Αυτό θα πει Χριστούγεννα…

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Φωτογραφίες: Μανόλης Σαμόλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook