Σήμερα, με βάση τις έως τώρα σχετικές μελέτες, ήταν δεδομένο πως η μείωση της κατανάλωσης του αλατιού στην καθημερινή μας διατροφή είναι ωφέλιμη για την υγεία. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα, του αμερικανικού Πανεπιστημίου “Exeter”, η μείωση του αλατιού, δεν προλαμβάνει τις καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια ή τον πρόωρο θάνατο.

Τα πορίσματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα ιατρικά δεδομένα, που προτρέπουν τους ανθρώπους να μειώσουν τις ποσότητες αλατιού που καταναλώνουν. Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν 6.500 άτομα και κατέληξς στο συμπέρασμα πως δεν υπήρχε κάποια σοβαρή ένδειξη ότι η μείωση του αλατιού μείωσε και τις παθήσεις των ατόμων αυτών.

Το συμπέρασμα ήταν πως τα οφέλη του περιορισμού του αλατιού, έχουν υπερτιμηθεί. Επισημαίνουν επίσης πως υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να είναι ωφέλιμοι για την υγεία του ανθρώπου, όπως η κατανάλωση φρούτων, η καθημερινή άσκηση, μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και το κόψιμο του καπνίσματος.

Από την άλλη, οι μέχρι τώρα μελέτες, υποστηρίζουν πως η μείωση του αλατιού, προστατεύει την καρδιά και είναι ένα ισχυρό όπλο για την πρόληψη άλλων ασθενειών. Επίσης η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το επιτρεπτό όριο κατανάλωσης αλατιού τη μέρα, είναι έξι ή εννιά γραμμάρια. Τέλος υπάρχουν ιατρικές εκστρατείες, για τον περιορισμό του αλατιού και συγκεκριμένα στη Βρετανία, η κυβέρνηση πραγματοποιεί διάλογο με τους κατασκευαστές “Φαστ Φούντ” και τα εστιατόρια, να μειώσουν τις ποσότητες αλατιού που χρησιμοποιούν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Cochrane Review

Αναδημοσίευση από το protothema.gr