O Σύλλογος ΠΡΟ.Τ.Α. Χανίων και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» διοργανώνουν Εσπερίδα  με θέμα «ΑΛΚΟΟΛ – ΜΕΘΗ – ΟΔΗΓΗΣΗ: Μια επικίνδυνη σχέση», την Τετάρτη 13 Ιουλίου  στις  19.00μμ, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) στα Χανιά.

Η θεματολογία της εσπερίδας περιέχει 4 εισηγήσεις και συντονιστής του πάνελ είναι ο Δικηγόρος Ευτύχης Μαυρογένης, Μέλος Δ.Σ. ΠΡΟ.Τ.Α.

 Συγκεκριμένα:

             «Οδηγοί υπό την επήρεια μέθης. Συνέπειες από τη χρήση αλκοόλ όταν οδηγούμε»

                Εισηγητής: Μπελιβάνης Σταμάτης, Ιατροδικαστής Χανίων

             «Ψυχολογία οδικής συμπεριφοράς και κατάχρηση αλκοόλ»

                Εισηγητής: Δρ. Νάκος Α. Γεώργιος, Ψυχολόγος Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης

             «Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την Οδική Ασφάλεια»

                Εισηγητής: Δανέλλη-Μυλωνά Βασιλική, Πρόεδρος Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»

             «Όταν η αλκοόλη γίνεται πρόβλημα»

                Εισηγητής: Καθηγητής Παπαδόπουλος Στ. Ιωάννης, Ιατρός

Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει διάλογος και παρεμβάσεις από τους παρισταμένους.

Ο σκοπός της εν λόγω Εσπερίδας είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στο θέμα αλκοόλ και οδήγηση και να τους παρακινήσει να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις σε κάθε τους μετακίνηση ώστε να διασφαλίζουν την επιστροφή τους με ασφάλεια. Επιπλέον, η κατανάλωση του αλκοόλ και η υπερβολική ταχύτητα αποτελούν τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και ειδικότερα μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββάτου παρατηρείται τριπλασιασμός του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων. Ακόμα πιο επικίνδυνη περίοδος για τους οδηγούς θεωρείται και η καλοκαιρινή λόγω του ότι οι χρήστες των δρόμων είναι πιο «χαλαροί» και κατά συνέπεια πιο απρόσεκτοι, με αποτέλεσμα, συχνά, να οδηγούν κουρασμένοι απ’ τα μπάνια, τη νυχτερινή διασκέδαση και να είναι απρόσεκτοι λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της Τροχαίας για το έτος 2009, από το σύνολο των θανατηφόρων ατυχημάτων (1.314), το 20,17% προκλήθηκε από μέθη (265 συμβάντα).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί Έκθεση αφίσας και σκίτσου σχετικά με τη θεματολογία της παραπάνω εκδήλωσης καθώς και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια εικονική πραγματικότητα του δρόμου και να «αντιληφθούν» με όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερο και ταυτόχρονα παραστατικό τρόπο τις συνέπειες που μπορεί να έχει το αλκοόλ στις αισθήσεις τους και κατά συνέπεια στην οδήγηση.

Πιο συγκεκριμένα, με τη βοήθεια των εθελοντών, οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν σε έναν δρόμο με κόκκινους κώνους ως εμπόδια (τάπητας), ενώ ο εθελοντής θα ενημερώνει το συμμετέχοντα ότι έτσι είναι η ασφαλής οδήγηση χωρίς την επήρεια του ποτού. Στη συνέχεια οι εθελοντές θα ζητήσουν από τους συμμετέχοντες να διασχίσουν ξανά τον τάπητα φορώντας τα ειδικά γυαλιά (AlcoVision goggles) τα οποία διαμορφώνουν την ορατότητα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ανάλογη με κάποιου που έχει πιει, με τον τρόπο αυτό οι συμμετέχοντες σκέφτονται ότι είναι υπό την επήρεια ποτού και ότι οδηγούν και οι συνέπειες είναι φυσικά προφανείς.

Συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Χανίων – Κ.Ε.Π.Π.Ε.ΔΗ.Χ., η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων και η Νευροχειρουργική Κλινική Χανίων.

Σχετικά με το Σύλλογο «ΠΡΟ.Τ.Α.»

Ο σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων ιδρύθηκε στα Χανιά τον Νοέμβριο του 2009. Με συνεχείς πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, ημερίδες, προσπαθεί να εμπεδώσει στην κοινωνία τα θέματα της ασφαλούς και συνετής οδήγησης, να δημιουργήσει προϋποθέσεις διεκδίκησης από την Πολιτεία καλύτερων όρων οδικής ασφάλειας για όλους τους πολίτες της Κρήτης με κυρίαρχο άξονα την αναβάθμιση του Β.Ο.Α.Κ.. Μόνιμη μέριμνα είναι η παρέμβαση στα σχολεία και η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς φορείς ώστε τα παιδιά μας να ασκηθούν σε ένα καλύτερο οδηγητικό περιβάλλον. Αναπτύσσει συνέργειες με άλλους φορείς καλλιεργώντας τα θέματα εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς. Στα πλαίσια αυτά, η συνεργασία μας με το Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς αποδίδει άμεσα καρπούς και αυτή η εκδήλωση το αποδεικνύει. Υπόσχεσή μας να μην σταματήσουμε ποτέ παρά μόνο εάν η κυκλοφοριακή αγωγή γίνει κτήμα και καθημερινότητα κάθε πολίτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook