Oι Βρυξέλλες δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για την έκβαση των διαβουλεύσεων της Γενεύης σχετικά με το Κυπριακό, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου \”L\’ Echo\”.

Eιδικότερα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενοχλημένος από τη βραδύτητα της διαδικασίας επανένωσης της Κύπρου, ανέλαβε την πρωτοβουλία της συνάντησης του Δημήτρη Χριστόφια με τον Ντερβίς Έρογλου. «Απόδειξη της έλλειψης ενθουσιασμού των συμμετεχόντων είναι το ότι η συνάντηση αυτή είχε αναβληθεί δύο φορές», σημειώνει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι οι προηγούμενες συναντήσεις ανάμεσα στους ηγέτες της νήσου, τον Ιανουάριο και το Νοέμβριο του 2010, δεν απέφεραν σημαντική πρόοδο.

«Χθες, η νέα αυτή συνάντηση δεν κράτησε παρά μόνο λίγες ώρες, το πρωί», αναφέρει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι ΓΓ του ΟΗΕ την αξιολόγησε ως «χρήσιμη και παραγωγική». Αλλά, ενώ, την Πέμπτη ο Μπαν Κι Μουν εκτιμούσε ότι το κλίμα ήταν «αρκετά θετικό», οι δύο ηγέτες ακύρωσαν άνευ εξηγήσεων, τις συνεντεύξεις Τύπου που είχαν προγραμματίσει, γεγονός το οποίο δεν είναι πολύ ενθαρρυντικό, σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την \”L\’ Echo\” «Τα χρονικά όρια είναι περιορισμένα. Η Δημοκρατία της Κύπρου θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Αυτή η προθεσμία αναγκάζει την ελληνική πλευρά να βρει μία λύση στο πρόβλημα της νήσου, πριν αυτήν την ημερομηνία. Μία ρύθμιση της κυπριακής κρίσης είναι, επίσης, απαραίτητη για ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο φάκελος παραμένει εκ των πραγμάτων πολύ ευαίσθητος. Οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι υπεύθυνοι δεν μπορούν να αναλάβουν το κίνδυνο να επικυρώσουν μία λύση, την οποία θα απέρριπταν οι αντίστοιχες κοινές γνώμες τους».

Μία δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Interpeace, δείχνει ότι οι δύο λαοί παραμένουν ανοιχτοί σε μία ομοσπονδιακή λύση, αλλά ότι τα ζητήματα ασφάλειας, εδαφικής κυριαρχίας και υπηκοότητας αποτελούν ακόμη εμπόδιο.

Συνεχίζοντας το δημοσίευμα αναφέρει, ακόμη, ότι «Σύμφωνα με διπλωματική πηγή της ΕΕ, οι συνομιλίες χάνουν έδαφος από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, που είχε εντούτοις δημιουργήσει κάποιες ελπίδες». «Το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο», εξηγούσε χθες, πριν από την αρχή της συνάντησης, και διέκρινε δύο επιλογές: «στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τα επόμενα βήματα, και στη χειρότερη, θα πρέπει να αρκεστούμε σε μία δέσμευση για την συνέχιση των συνομιλιών, χωρίς περαιτέρω σαφείς διευκρινήσεις». Προφανώς υιοθετήθηκε η δεύτερη επιλογή.

Η υπομονή του ΟΗΕ αρχίζει εντούτοις να αμβλύνεται. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιθυμεί τώρα να διαμορφωθεί ένας ακριβής οδικός χάρτης, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι δύο υπεύθυνοι σκοπεύουν να ρυθμίσουν αυτά τα ακανθώδη θέματα. «Είμαι πεπεισμένος ότι, έως τον Οκτώβρη, οι ηγέτες θα μπορέσουν να μας γνωστοποιήσουν ότι κατάφεραν να επιλύσουν όλες τις διαφορές τους σε όλα τα θέματα και ότι θα ξαναϊδωθούμε τον ίδιο μήνα στη Νέα Υόρκη», δήλωσε, επίσης, χθες ο Μπαν Κι Μουν, που διατηρεί τις ισχυρές πιέσεις του.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Hugh Pope, εμπειρογνώμονα στην οργάνωση Crisis Group, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, «ο κόμπος του προβλήματος προέρχεται από την έλλειψη δίαυλου επικοινωνίας ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους και την Τουρκία, της οποίας ο ρόλος είναι βασικός για να επιτύχουν μία συμφωνία ειρήνης. Οι Ελληνοκύπριοι δεν πιστεύουν, πλέον, ότι η Άγκυρα επιθυμεί πραγματικά τη λύση και η Άγκυρα δεν πιστεύει πια ότι ο Χριστόφιας θέλει μία λύση, ενώ η διαδικασία έχασε το καύσιμο και την ενέργειά της», αναφέρει ο εμπειρογνώμονας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook