Κάποιες πόλεις ανά τον κόσμο βρίσκονται στην καλύτερή τους εποχή τα Χριστούγεννα, φορούν τα γιορτινά τους και προσελκύουν τουρίστες από όλα τα μέρη της Γης, οι οποίοι έχουν σίγουρα στόχο να περάσουν τις πιο λαμπερές γιορτές της ζωής τους.

Τα Χριστούγεννα αποτελούν χωρίς αμφιβολία μια οικογενειακή γιορτή κι ευκαιρία για συνεστιάσεις μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, στη θαλπωρή του σπιτιού. Αυτό, όμως, είναι το ένα σενάριο. Το άλλο αφορά τους ταξιδιώτες, οι οποίοι δεν θέλουν να περάσουν τις γιορτές για μια ακόμη φορά στο χωριό ή στο σπίτι τους, βρίσκουν ευκαιρία να δραπετεύσουν και επιθυμούν οι γιορτές να είναι πιο αστραφτερές από το συνηθισμένο. Αυτοί, μάλλον θα έχουν ήδη επιλέξει κάποιον από τους παρακάτω κορυφαίους προορισμούς.

Νέα Υόρκη

Δεν είναι μόνο το Rockefeller Center και το παγκοσμίως διάσημο χριστουγεννιάτικο δέντρο του. Τα Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη είναι πανέμορφα και διαχρονικά, δίνοντας την ευκαιρία σε ντόπιους και τουρίστες για πολλές, ξεχωριστές εμπειρίες. Μια βόλτα με την άμαξα, για παράδειγμα, στο Central Park θα σας δώσει μια αίσθηση παραμυθιού, ενώ οι Rockettes με τις αγιοβασιλίτικες στολές τους και το σόου τους στο Radio City Music Hall, χαρίζουν αξέχαστες εμπειρίες. Ξεχωριστή επίσκεψη αξίζει και η γειτονιά Dyker Heights στο νότιο Μπρούκλιν, όπου κάθε χρόνο γίνεται «μάχη» για την πιο εντυπωσιακή χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

Άμστερνταμ

Οι Ολλανδοί έφεραν τον Sinterklaas, τη δική τους βερσιόν του Αγίου Νικολάου, με γενειάδα και σάκο με δώρα που μοιράζει στα «καλά» παιδιά. Ο Sinterklaas είναι ο λόγος που «υπάρχει» σήμερα και ο Άγιος Βασίλης, ο οποίος εμπνεύστηκε από αυτόν και η αλήθεια είναι ότι τους το χρωστάμε -αν και ο Sinterklaas καταφτάνει στις 5 Δεκεμβρίου, την παραμονή του Αγίου Νικολάου κι έτσι οι Ολλανδοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε 2 μέρη: δώρα και παιχνίδια στις 5 Δεκεμβρίου, οικογένεια και φαγητό στις 25. Στο ενδιάμεσο, το Άμστερνταμ «ζωντανεύει» με λευκά φωτάκια παντού, γεμάτους εμπορικούς δρόμους και όλους να ελπίζουν ο καιρός να είναι τόσο κρύος, ώστε τα κανάλια να παγώσουν και να κάνουν ice-skating πάρτι. Τα σπίτια είναι όλα στολισμένα και στο κέντρο της πόλης τα bar και τα café γεμίζουν κόσμο και χριστουγεννιάτικο πνεύμα. 

Κολωνία

Υπάρχουν πολλές πόλεις στη Γερμανία όπου τα κτίρια, ο φωτισμός και οι χριστουγεννιάτικες αγορές του κέντρου δημιουργούν ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο κλίμα. Λίγες, όμως, μπορούν να συναγωνιστούν την Κολωνία, η οποία διαθέτει 8 διαφορετικές χριστουγεννιάτικες αγορέςστις όχθες του Ρήνου, με τη μεγαλύτερη να βρίσκεται στην πλατεία μπροστά από τον καθεδρικό ναό, Kölner Dam. Η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας είναι ιδανική για οικογένειες, ενώ είναι και πολύ ρομαντική για τα ζευγάρια που αναζητούν διαφορετικούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς.

Χωριό του Άγιου Βασίλη και Santa Park, Napapiiri, Λαπωνία

Το Napapiiri, στα όρια του αρκτικού κύκλου σε μια από τις βορειότερες τοποθεσίες, θεωρείται η ευρωπαϊκή, χριστουγεννιάτικη πρωτεύουσα, λόγω του ότι είναι η «πραγματική βάση» των… εργασιών του Άγιου Βασίλη. Κάθε χρόνια επισκέπτονται το μέρος χιλιάδες επισκέπτες από την Ευρώπη, λόγω των δυο διαφορετικών αξιοθεάτων με θέμα τον Άγιο Βασίλη, το Χωριό και το Πάρκο. Και στα δύο γίνεται ξενάγηση στα εργαστήρια του Άγιου Βασίλη, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους τουρίστες να δουν πραγματικά ελάφια, να αγοράσουν δώρα, να δουν το ειδικό ταχυδρομείο και να συναντήσουν τον κύριο με την άσπρη γενειάδα από κοντά. Κι αν περάσει η ώρα, το κοντινόΡοβανιέμι αποτελεί το ιδανικό μέρος να μείνετε, για να μη χάσετε τίποτα από τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Ρώμη

Τα Χριστούγεννα στη Ρώμη είναι πιο κατανυκτικά ίσως από οποιοδήποτε άλλο μέρος, κάτι που μοιάζει λογικό, αν σκεφτούμε ότι το Βατικανό αποτελεί την έδρα του καθολικισμού. Αυτό αυτόματα καθιστά τη Ρώμη το μέρος όπου η πίστη και η παράδοση παίζουν πιο σημαντικό ρόλο από τις υπόλοιπες πόλεις. Ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οργανωμένη θρησκεία, η μεταμεσονύχτια λειτουργία αποκλείεται να τον αφήσει ασυγκίνητο. Συν τοις άλλοις, ο καιρός βοηθά, καθώς μπορεί να είναι ευχάριστος, παρόμοιος με αυτόν της Ελλάδας.

Παρίσι

Όταν μια πόλη είναι διάσημη ως η Πόλη του Φωτός, καταλαβαίνετε ότι έχει μια φήμη που πρέπει να διατηρήσει και οι γιορτές είναι μια καλή στιγμή να αποδείξει ότι δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός της. Λευκά φωτάκια σε διάφορα σχέδια στολίζουν τις λεωφόρους του και τα μαγαζιά, ενώ το βράδυ ο Πύργος του Άιφελ χαρίζει κι αυτός τη δική του ακτινοβολία. Κάτω, μάλιστα, από τον Πύργο, οι Παριζιάνοι κάνουν ice-skating σε μια προσωρινή πίστα και η ατμόσφαιρα της πόλης παραμένει ρομαντική, αλλά και πολύ χριστουγεννιάτικη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook