Μέσα στο φθινόπωρο θα ανακοινωθούν οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ για τους οίκους αξιολόγησης, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς στο εσωτερικό της Ένωσης συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι κινήσεις για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου.

Σε δηλώσεις του στη Βαρσοβία, ο κ.Μπαρόζο διευκρίνισε ότι τα 27 κράτη-μέλη είναι κοντά σε μία συμβιβαστική πρόταση για τους κανόνες.

«Υπάρχει σήμερα αυξανόμενη συναίνεση για το τι να κάνουμε σε ρυθμιστικό επίπεδο για τους οίκους αξιολόγησης» είπε και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα κάνει τις προτάσεις της το φθινόπωρο.

Ο κ. Μπαρόζο εξήγησε ότι ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης πρέπει να δημιουργηθεί βασισμένος στους κανόνες της αγοράς για να εξηγήσει επιπλέον ότι μέσα στην ΕΕ υπάρχουν σκέψεις για έναν ή περισσότερους οίκους αξιολόγησης «κάτι που θα βοηθούσε, γιατί όσο περισσότερος ανταγωνισμός υπάρχει, τόσο το καλύτερο».

Για τις προθέσεις της ΕΕ για έναν ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης έκανε λόγο και ο επίτροπος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα, Όλι Ρεν.

Σε συνέντευξη του στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat, ο επίτροπος είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά τις δυνατότητες και επεξεργάζεται τους τρόπους για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης», Η σχετική έκθεση από τη Κομισιόν θα δοθεί στη δημοσιότητα το φθινόπωρο.

Εξήγησε ακόμη ότι «οι τρεις μεγάλοι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης αντιμετωπίζουν τη λειτουργία των οικονομιών της ευρωζώνης λίγο διαφορετικά από όσο εμείς εδώ».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που είπε την Παρασκευή ότι κάθε λύση που θα σπάσει το ολιγοπώλιο των οίκων πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την επιρροή των κυβερνήσεων και πρέπει να υποστηρίζεται από τις αγορές.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook