Ξαφνική εμπλοκή υπήρξε στο ΔΝΤ, λίγο πριν συνεδριάσει για να εγκρίνει και επίσημα την πέμπτη δόση προς την Ελλάδα εξαιτίας των δανείων δύο δήμων, με αποτέλεσμα να μετατεθεί η συνεδρίαση για τουλάχιστον λίγες ώρες αργότερα.

Ενδεικτικό του ότι βρισκόμαστε σε απίστευτα στενό κλοιό από το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι του ταμείου εντόπισαν δύο δήμους του νομού Αττικής, που έχουν λάβει δάνεια, τα οποία ωστόσο δεν έχουν δηλωθεί στο συνολικό χρέος της Ελλάδας.

Αυτό σημαίνει ότι εάν οι συγκεκριμένοι δήμοι δηλώσουν αδυναμία πληρωμής, τότε θα ανεβάσουν το χρέος της χώρας ακόμα περισσότερο και συγκεκριμένα κατά 60 εκατομμύρια ευρώ, που είναι και το συνολικό ποσό δανειοδότησης των δυο δήμων.

Ο ένας δήμος του λεκανοπεδίου είχε λάβει δάνειο ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα από την GoldmanSachs, εκ των οποίων τα 31 εκατομμύρια ευρώ έχουν εκταμιευτεί. Ο δεύτερος δήμος έχει λάβει δάνειο 25 εκατομμυρίων ευρώ από αυστριακή τράπεζα και τα οποία έχουν εκταμιευτεί.

Τελικά, το ΔΝΤ ήρθε σε επικοινωνία με την Αθήνα όπου δόθηκαν οι κατάλληλες εξηγήσεις και έτσι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε να προχωρήσει στη συνεδρίαση για να επικυρώσει και επίσημα την καταβολή της 5ης δόσης προς την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά όμως το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιέζει και να καταφέρεται εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να υπάρξει εγγύηση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2014, κάνοντας λόγο για αργοπορημένη τακτική των ευρωπαίων ηγετών που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την Ευρωζώνη αλλά και την ήδη «πληγωμένη» αμερικανική οικονομία.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook