Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ώρας Ελλάδος, την αποδέσμευση της πέμπτης δόσης του δανείου του για την Ελλάδα, ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ΔΝΤ ανέφερε σε ανακοινωθέν του ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισε υπέρ τού να τεθεί το ποσό αυτό στην διάθεση της Αθήνας, στο πλαίσιο του δανείου ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο είχε συμφωνηθεί τον Μάιο του 2010.

Πρόκειται για τη συμμετοχή του Ταμείου στη χορήγηση της πέμπτης δόσης από τα 110 δισ. ευρώ που αποτελούν το πρώτο πακέτο στήριξης.

Στο σύνολό της η δόση ανέρχεται στα 12 δισ. ευρώ και στο μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πάντως αυτή η πρώτη συνεδρίαση του ΔΝΤ υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ, σημαδεύτηκε από δύο γεγονότα, που σχετίζονται με την χώρα μας.

Το πρώτο είναι η πίεση και η κριτική που ασκεί το ΔΝΤ απέναντι στους αναποφάσιστους Ευρωπαίους, που δεν παρεμβαίνουν πιο αποφασιστικά στο σχέδιο συνολικής διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Το δεύτερο είναι οι μεγάλες αλλαγές που το Ταμείο απαιτεί να γίνουν στο ελληνικό κράτος. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει πόσα πραγματικά χρωστάει τελικά η Ελλάδα, αφού οι ελεγκτές του ΔΝΤ διαπίστωσαν «κρυφά χρέη» εκατομμυρίων ευρώ, από δύο μόλις δήμους της Αττικής που πήραν δάνεια από τράπεζες του εξωτερικού.

Πρόκειται για 2 δάνεια, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, ένα 40 εκατ. του δήμου Αχαρνών, το οποίο «κόλλησε» στα 31 εκ. ευρώ, και ένα του δήμου Ζωγράφου, το οποίο μπλοκαρίστηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τα δάνεια αυτά απειλούν να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αν δεν αποπληρωθούν.

Αθήνα και Ουάσιγκτον πάντως συμφωνούν πως τελικά το πρόβλημα θα ξεπεραστεί, αν και στελέχη του ΔΝΤ σχολίαζαν πως «είναι απαράδεκτο να μην γνωρίζουμε ακόμα πόσα τελικά χρωστά πραγματικά το ελληνικό κράτος»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook