Μετά την “ψυχρολουσία” της Πρωτοχρονιάς και τον άστατο καιρό που ακολούθησε με βασικό χαρακτηριστικό τις χαμηλές θερμοκρασίες, το σκηνικό του καιρού σταδιακά θα αλλάξει, και την ημέρα των Θεοφανείων στην Κρήτη, ο καιρός θα θυμίζει “άνοιξη”.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετερεωλόγου Μανόλη Λέκκα, αναμένονται καλές καιρικές συνθήκες για την ημέρα των Θεοφανείων με την θερμοκρασία να σημειώνει τις υψηλότερες τιμές για αυτή την εβδομάδα (σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσει τους 20 ˚C) ενώ οι Νότιοι άνεμοι θα έχουν μικρές εντάσεις.

Αναλυτικά η πρόγνωση του κ. Λέκκα για τις επόμενες ημέρες μέχρι και την ημέρα των Φώτων:

Μετά την έντονη Ψυχρή εισβολή την παραμονή της Πρωτοχρονιά ξεκίνησε δυναμικά η διέλευση των βαρομετρικών χαμηλών από την Δυτική Μεσόγειο. 

Τα συστήματα αυτά κινούμενα προς τα Ανατολικά, άλλοτε πιο βόρεια και άλλοτε νοτιότερα, επηρεάζουν και τον Ελλαδικό χώρο, προκαλώντας εναλλαγές στο σκηνικό του καιρού. Οι Νότιοι άνεμοι αλλά και οι θερμότερες αέριες μάζες που συνοδεύουν αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά έχουν προκαλέσει ήδη αναστροφή στο θερμοκρασιακό καθεστώς της Ελλάδας, αλλά ιδιαίτερα της Κρήτης, αναμένοντας πλέον αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που γνωρίσαμε την παραμονή και την ημέρα της πρωτοχρονιάς.

Με την κίνηση λοιπόν αυτών των βαρομετρικών χαμηλών για τις επόμενες ημέρες,  αναμένεται να έχουμε παροδικά αυξημένες νεφώσεις για την Δευτέρα και την Τρίτη με πιθανότητα  για τοπικές βροχές (κυρίως στη Δυτική Κρήτη και στα Νότια) , ισχυρούς έως Πολύ Ισχυρούς  Δ- ΝΔ ανέμους και σταδιακή αύξηση της Θερμοκρασίας.

Καλές καιρικές συνθήκες αναμένονται  για την ημέρα των Θεοφανίων με την θερμοκρασία να σημειώνει τις υψηλότερες τιμές για αυτή την εβδομάδα (σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσει τους 20 ˚C) ενώ οι Νότιοι άνεμοι θα έχουν μικρές εντάσεις στις περισσότερες περιοχές του νησιού, με εξαίρεση κάποιες περιοχές (κυρίως στα Βόρεια της Κρήτης) όπου η ένταση τους θα είναι λίγο ενισχυμένη. Από την Πέμπτη αναμένεται και πάλι νέα μεταβολή του καιρού με βροχές κατά τόπους (ευνοούνται και πάλι οι Δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης για πιο αξιοσημείωτα ποσοστά βροχής), ενίσχυση των Δ – ΝΔ ανέμων και μικρή πτώση της θερμοκρασίας.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες.

ΔΕΥΤΕΡΑ  4  Ιανουαρίου

Πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές. Σταδιακά τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και αναμένεται γρήγορη βελτίωση του καιρού (στα Δυτικά αναμένεται και πάλι  αύξηση των νεφώσεων τις βραδινές ώρες με πιθανότητα για τοπικές ασθενείς βροχές)

Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές  διευθύνσεις με ένταση 5 – 6 Μποφώρ (Β), στΟ Δυτικό Κρητικό και στα Νότια η ένταση των ανέμων θα φθάνει έως και τα 7 Β.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 10˚C η ελάχιστη έως τους 17˚C η μέγιστη

ΤΡΙΤΗ  5  Ιανουαρίου

Και πάλι τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς παροδικές βροχές  κατά τόπους ( κυρίως στις Δυτικές και Νότιες περιοχές της Κρήτης). Ακολουθεί στη συνέχεια βελτίωση του καιρού με διατήρηση λίγων νεφώσεων.

Οι  άνεμοι διατηρούνται από Δ – ΝΔ διευθύνσεις στα 5 – 6 Β , ενώ στα πελάγη θα φθάνουν έως και τα 7 Β.

Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί σε λίγο υψηλότερα επίπεδα με την ελάχιστη στους 12˚C και τη Μέγιστη στους 19 έως και 20˚C.

ΤΕΤΑΡΤΗ  6  Ιανουαρίου – ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Καλός θα είναι γενικά ο καιρός σε ολόκληρη την Κρήτη. Υψηλές νεφώσεις αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους σταδιακά και πιθανά να πυκνώσουν μέχρι τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις με ένταση 2-3 Β στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης, εξαίρεση αποτελούν κάποιες περιοχές στα βόρεια της Κρήτης, όπου λόγω ιδιαίτερων γεωμορφολογικών συνθηκών, η ένταση των ανέμων θα είναι στα 5 – 6 Β.

Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει αρκετά υψηλές τιμές με την ελάχιστη να είναι περίπου στους  13˚C και τη μέγιστη να ξεπερνά τους 20 ˚C σε αρκετές περιοχές της Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook