Στη χώρα του Ταζ, του εμβληματικού διαβόλου της Τασμανίας στη μακρινή Αυστραλία, δύο αδέρφια από την Ιεράπετρα κι ένας συμπατριώτης και φίλος τους, έχοντας στην πρώτη γραμμή της… κουζίνας έναν καταξιωμένο Ηρακλειώτη σεφ, κλέβουν τις εντυπώσεις και μαγεύουν με τις γεύσεις τους τουρίστες και ντόπιους του καταπράσινου νησιού. Και οι τέσσερις κάνουν γνωστές τις άγνωστες μέχρι και πρόσφατα γεύσεις και μυρωδιές της Κρήτης στους κατοίκους του Χόμπαρτ, της πρωτεύουσας δηλαδή του ομόσπονδου κρατιδίου, που αποτελεί μέρος της Αυστραλίας. 

Ο Γιώργος και ο Σάββας Κάκκος μαζί με τον Παύλο Ζαχαριουδάκη μας μιλούν για το εγχείρημά τους, να ανοίξουν δηλαδή ένα ελληνικό εστιατόριο στην άγνωστη στους περισσότερους από εμάς πόλη. 

Τα δύο αδέρφια γεννήθηκαν στην Τασμανία. Ο πατέρας τους είχε ένα μίνι μάρκετ, όμως ο νόστος τον κέρδισε κι έτσι η οικογένεια επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Κρήτη το 1989. Οι γιοι του, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως λένε επέστρεψαν και πάλι στην Αυστραλία το 2012. 

«Γυρίσαμε στην Αυστραλία γιατί δεν είναι μια ξένη για εμάς χώρα. Αρχικά, όταν ξαναήρθαμε ανοίξαμε ένα βενζινάδικο, στο οποίο μπορούσες και να παραγγείλεις φαγητό και στη συνέχεια αυτό το εστιατόριο με την ελληνική κουζίνα» αναφέρει ο 31χρονος Σάββας Κάκκος. 

“Οι πελάτες σας τι εθνικότητας είναι”; ρωτήσαμε τον 31χρονο Ιεραπετρίτη. «Το 70% είναι Αυστραλοί και το 30% είναι Έλληνες» μας απαντά. Φυσικά η επόμενη ερώτηση δε θα μπορούσε να είναι άλλη από την ελληνική κοινότητα της Τασμανίας στην οποία μας απάντησε: «Υπάρχουν πολλοί Έλληνες κι εδώ» και προσέθεσε ότι «στην πόλη μόνο του Χόμπαρτ οι Κρητικοί είναι περίπου 680, ενώ οι 30 με 40 είναι Ιεραπετρίτες» 

Οι Αυστραλοί αγαπάνε το μουσακά, το σαγανάκι και τους ντολμάδες, όπως μας πληροφορεί ο ίδιος. «Αυτά είναι τα πρώτα σε προτίμηση πιάτα, αλλά γενικότερα η ελληνική κουζίνα τους αρέσει, όπως τους αρέσει και η Κρήτη, την οποία πολλοί έχουν επισκεφτεί και άλλοι πρόκειται να το κάνουν » 

Πώς είναι το να ζεις τόσο μακριά από την Ελλάδα και την Κρήτη; «Τελείως διαφορετικά» απαντά ο 31χρονος. «Περισσότερο οργανωμένα. Ξέρεις τι να περιμένεις και τι σε περιμένει. Έχω εντυπωσιαστεί από την οργάνωση και το γενικότερο σύστημα που ακολουθούν εδώ. Το κράτος βοηθά τους πολίτες του και οικονομικά και όπως αλλιώς χρειαστεί, εάν χρειαστεί»

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που την βλέπεις μόνο εάν είσαι από μια μεσογειακή χώρα, μια χώρα γεμάτη ζωή όλο το 24ωρο… 

«Εδώ η καθημερινότητα είναι σαν την Αγγλία, ας πούμε. Δουλεύεις από το πρωί, σχολάς αργά και το αργότερο στις 10 το βράδυ τα κεφάλια μέσα. Όλοι στα σπίτια μας. Την Παρασκευή και το Σάββατο είναι κάπως διαφορετικά και κόσμος μένει στα μπαρ μέχρι τη μία τη νύχτα»

Στην ερώτηση για το κόστος ζωής, τους μισθούς, ακόμα και για τις τιμές των τσιγάρων, ο Σάββας Κάκκος μας λέει:

«Το πακέτο τα τσιγάρα κοστίζει περίπου 25 ευρώ. Σκεφτείτε ότι όλα είναι σχεδόν τέσσερις φορές πιο ακριβά από την Ελλάδα. Το ενοίκιο ενός σπιτιού για μια οικογένεια είναι περίπου 400 δολάρια την εβδομάδα. Δηλαδή, χρειάζεσαι 1200 δολάρια Αυστραλίας για μια μονοκατοικία. Σε ότι αφορά στους μισθούς, εκείνος ενός ανειδίκευτου εργάτη ξεκινά από τα 800 δολάρια την εβδομάδα».

Ο Παύλος Ζαχαριουδάκης ζαχαροπλάστης στο επάγγελμα, βρίσκεται εδώ κι έναν χρόνο στην Τασμανία, ενώ τρία χρόνια πριν βρισκόταν στη Μελβούρνη. Εντυπωσιασμένος κι εκείνος από τη ζωή, την τάξη και την ηρεμία της Αυστραλίας μας λέει ότι στην Ελλάδα, έτσι όπως είναι η κατάσταση, θέλει να επιστρέψει μόνο για διακοπές. 

Οι κρητικές συνταγές δια χειρός Δημήτρη Παπανικολάου

Τις συνταγές της Κρήτης έφερε μαζί του ο σεφ Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος ταξίδεψε πριν λίγους μήνες για να εργαστεί στο εστιατόριο των τριών Ιεραπετριτών. Τον ρωτήσαμε να μας πει κι εκείνος για τη ζωή στην μακρινή Αυστραλία. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο 41χρονος σεφ μας λέει: «Για κάποιον που θέλει να κάνει οικογένεια είναι ο ιδανικός τόπος. Ησυχία, οργάνωση, τάξη. Όμως για έναν εργένη όπως εγώ δεν είναι τόσο ωραία. Το βράδυ δεν υπάρχει ζωή, όλοι είναι στα σπίτια τους από τις 8 το απόγευμα. Σαν την Ελλάδα πουθενά» καταλήγει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook