Εγκρίθηκε χθες από τη Γερουσία της Ιρλανδίας ο νόμος για τα δημοσιονομικά, με τον οποίο εγκρίνονται αυξήσεις φόρων και περικοπές στον προϋπολογισμό, ύψους 6 δις ευρώ, όπως είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο.

Η έγκριση του νόμου έπειτα από δύο ημέρες συζήτησης στη Γερουσία ανοίγει τον δρόμο, ώστε ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν να διαλύσει τη Βουλή την Τρίτη και να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών.

Ο νόμος για τα δημοσιονομικά είχε εγκριθεί την Πέμπτη από τη Βουλή και ο Κόουεν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σχεδίαζε να διαλύσει τη Βουλή μετά την έγκρισή του και από το Γερουσία.

Ο Κόουεν έχει ήδη παραιτηθεί, έπειτα από σειρά διενέξεων, από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Fianna Fail, αλλά παρέμεινε στη θέση του πρωθυπουργού για να επιβλέψει την έγκριση του νομοσχεδίου, το οποίο κατοχυρώνει νομικά τον προϋπολογισμό λιτότητας, βάσει της συμφωνίας για την ένταξη της Ιρλανδίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θεωρείται πλέον η 25η Φεβρουαρίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα Fine Gael, διατηρεί ευρύ προβάδισμα έναντι όλων των άλλων, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που διεξήχθη, αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.