Ο «Καπετάν Μιχάλης» στο επίκεντρο  πολιτιστικών δρώμενων που συγκεντρώνουν τα διεθνή βλέμματα

Μετά από δυο επιτυχημένα συνέδρια στην Ν. Κορέα για το «Ζορμπά» και άλλες πτυχές του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, το τοπικό Πανεπιστήμιο, ο Ελληνο-κορεατικός Σύλλογος και το τοπικό τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) διοργανώνουν τον προσεχή Σεπτέμβριο συνέδριο, με θέμα το βιβλίο «Καπετάν Μιχάλη», του μεγάλου μας συγγραφέα.

Οι προετοιμασίες του συνεδρίου, που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου, προχωρούν γοργά.

Το θέμα του συνεδρίου θα αναπτύξουν Κορεάτες νεοελληνιστές καθηγητές και λογοτέχνες και μια Ελληνίδα καθηγήτρια.

Στο πλαίσιο των εργασιών θα γίνει προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Φαίδρα», του Ζυλ Ντασέν, ενώ προγραμματίζεται να δραματοποιηθεί από Κορεάτες κι ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης.

Εντωμεταξύ, Κορεάτης θεατρικός σκηνοθέτης επιθυμεί να σκηνοθετήσει όλο το έργο και να το παρουσιάσει στο θεατρικό κοινό της Σεούλ το 2012.

Οι δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο. Με την Ινδονησία, όπου η Εταιρεία απέκτησε ένα νέο μέλος, ο αριθμός των χωρών όπου δραστηριοποιείται έφτασε ήδη στις 109, στις πέντε ηπείρους.

Το νέο μέλος στην Ινδονησία είναι η Μαριλένα Βλατάκη, σχεδιάστρια μόδας, που κατάγεται από την Κρήτη και ζει στο Μπαλί εδώ και 22 χρόνια. Αφορμή στάθηκε ένα ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους Έλληνες που ζουν στη χώρα αυτή. Με τη βοήθεια και του Πρέσβη της Ελλάδος, πολυβραβευμένου συγγραφέα Γιώργου Βέη, το 2012 θα διοργανωθεί εκεί η πρώτη εκδήλωση στη χώρα αυτή.

Εντωμεταξύ, το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη στην Κίνα», στην οποία συμμετείχαν όλοι οι φοιτητές του Τμήματος, μαζί με τους καθηγητές.

Σημειώνεται, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μεταφραστεί στα κινεζικά πολλά έργα του Νίκου Καζαντζάκη, βοηθώντας έτσι τους φοιτητές να γνωρίσουν καλύτερα τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα. Όλοι οι φοιτητές είχαν προετοιμαστεί επιμελώς για την εκδήλωση, διαλέγοντας, εδώ και μήνες, να μελετήσουν ο καθένας ένα από τα μεταφρασμένα στα κινεζικά έργα του.

Αλλά και στην Κεντρική Αφρική το έργο και η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη ενδιαφέρει πολλούς διανοούμενους. Το τμήμα της Εταιρεία στο Κονγκό (Κινσάσα), που προεδρεύει ο καθηγητής φιλοσοφίας Albert Mananga, οργάνωσε την πρώτη εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκε η δράση της ΔΕΦΝΚ, η βιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη και τα κύρια σημεία της σκέψης του. Ακολούθησε μεγάλη συζήτηση, σε επιστημονικό επίπεδο, ενώ προγραμματίζονται και άλλες εκδηλώσεις

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook