Το ζήτημα της συνταγματικότητας της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων απασχόλησε σήμερα την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Στο ΣτΕ σήμερα συζητήθηκαν οι αιτήσεις (προσφυγές) της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, δήμων στη δικαιοδοσία των οποίων υπάρχουν αεροδρόμια, Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, Δικηγορικών Συλλόγων κ.λπ.

Οι φορείς ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις (ΠΥΣ, αποφάσεις διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων, κ.λπ.) με τις οποίες παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ τα δικαιώματα παραχώρησης σε τρίτους (μέσω συμβάσεων) της διοίκησης, διαχείρισης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης των κρατικών αεροδρομίων για 42 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.

Κατά την ακροαματική διαδικασία (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλάριου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος) οι φορείς υποστήριξαν ότι η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές, καθώς εκχωρούνται μεγάλα κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου σε ιδιώτες προς βλάβη της εθνικής οικονομίας και επισήμαναν ότι απαγορεύεται η παραχώρηση και η εκμετάλλευση των κρατικών αεροδρομίων σε ιδιώτες, διότι έτσι στερεί το κράτος μέρος του εδάφους επί του οποίου ασκεί εξουσία.

Παράλληλα, υποστήριξαν ότι οι παραχωρήσεις έγιναν κατά παράβαση τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής νομοθεσίας, ενώ παραβιάζονται οι κανόνες της οικονομικής ελευθερίας.

Ειδική, αναφορά έγινε για το αεροδρόμιο των Χανιών Κρήτης, καθώς αφενός εκτελούνται έργα επέκτασης χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν επιτρέπει την μεταβίβασή του και αφετέρου το αεροδρόμιο αυτό χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, κάτι που απαγορεύει την παραχώρησή του για λόγους εθνικής ασφαλείας, όπως υποστηρίζουν οι τοπικοί φορείς.

Οι συνήγοροι του ελληνικού Δημοσίου αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς των φορέων και υποστήριξαν την συνταγματικότητα και την νομιμότητα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook