AΠO 10.000 μεγάλους οφειλέτες ξεκινάει το σχέδιο εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που προβλέπεται στην 4η επικαιροποίηση του μνημονίου.  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, σε χθεσινή σύσκεψη με τον αναπληρωτή υπουργό Π. Οικονόμου και τους γενικούς γραμματείς και γενικούς διευθυντές, έδωσε σαφείς εντολές για ταχείες διαδικασίες στην εφαρμογή της συμφωνίας με την τρόικα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Yπουργείου Οικονομικών 6.500 φυσικά πρόσωπα και 8.200 νομικά πρόσωπα, συνολικά δηλαδή 14.700, βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών καθώς σε αυτά αντιστοιχούν τα 37 δισ. από τα συνολικά 41,1 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Τα υπόλοιπα 4,1 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε 892.000 οφειλέτες που οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ.
Η ταχεία και αποτελεσματική εκκαθάριση του ζητήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι η πρώτη πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Υπουργείο, όπως τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (και άρα πρόκειται στην πραγματικότητα για συμψηφιστική εγγραφή), καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης, καλείται να καταγράψει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι μεγάλοι οφειλέτες, μετά την αφαίρεση των προηγουμένων, θα είναι περίπου 10.000.
Κατ\’Α απόλυτη προτεραιότητα, πρόκειται να εξεταστούν αυτά τα 10.000 νομικά ή φυσικά πρόσωπα, με τη συνδρομή εξωτερικών συμβούλων. Οι δικηγόροι, λογιστές και ελεγκτές που θα κληθούν να συμβάλουν σε αυτό το δύσκολο έργο θα επιλεγούν με την εφαρμογή ταχύρρυθμης διαδικασίας επιλογής.

Για τα άτομα ή τις εταιρίες που εξαιρέθηκαν από την περαίωση του 2010 (λόγω υψηλής ακίνητης περιουσίας ή μεγάλου κύκλου εργασιών, αντίστοιχα), αποφασίστηκε η εφαρμογή ταχείας διαδικασίας ελέγχου με αυτοματοποιημένο τρόπο, με τη βοήθεια των συστημάτων και των διασταυρώσεων της ΓΓΠΣ. Επίσης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν αμέσως οι διατάξεις για το «φορολογικό πιστοποιητικό» που χορηγούν οι ορκωτοί ελεγκτές και τα λογιστικά γραφεία.

Η φοροδιαφυγή

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο είχε xθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο γραφείο του στη Βουλή. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτάχυνση των μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και γι\’Α αυτό εκλήθη και παρίστατο στη συνάντηση και ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Ιωάννης Διώτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook