Τις ενστάσεις του στα δεδομένα και την στρατηγική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο ασφαλιστικό και την δική του ολοκληρωμένη πρόταση, που εξασφαλίζει άμεση ρευστότητα στα Ασφαλιστικά Ταμεία, χωρίς περικοπές συντάξεων, ανάλυσε μιλώντας στον Ρ/Σ Λαμία FM στις 7 Ιανουαρίου ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

«Προσπαθούν πάλι κάποιοι να δημιουργήσουν μία αντίληψη μονόδρομου σε όλα τα θέματα και κυρίως στο ασφαλιστικό» είπε ο Νότης Μαριάς και εξήγησε ότι υπάρχουν άλλες λύσεις εφικτές και βιώσιμες, με πρώτη και επιβεβλημένη την ανακεφαλαιοπόιηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, επειδή ακριβώς υπέστησαν (όπως και οι Τράπεζες) ζημιά από το PSI. 

«H ζημιά, είπε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, ανέρχεται σε €14 δις συνολικά (12,5 δις από το PSI και 1,5-2 δις ευρώ από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) και αυτά τα χρήματα υπάρχουν, διότι το Μνημόνιο 3 προέβλεπε €25 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και χρησιμοποιήθηκαν μόνο €11 δις. Επομένως το Ελληνικό Δημόσιο έχει στη διάθεσή του €14 δις, τα οποία μάλιστα ο Ελληνικός λαός πλήρωσε «χρυσά» και τα χρήματα αυτά μπορούν να διατεθούν για ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, κατά τη ζημιά που υπέστη καθένα απ’ αυτά».

Με την πρόταση του Νότη Μαριά, όπως ο ίδιος δήλωσε στο Λαμία FM, το Ασφαλιστικό Σύστημα αποκτά άμεσα ρευστότητα, αφού στα €16 δις αποθεματικό που έχουν ήδη  τα Ταμεία θα προστεθούν και τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης, σχηματίζοντας μία οικονομική βάση, που δίνει περιθώριο να συζητηθεί σε ψύχραιμο χρόνο η όποια ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς είπε επίσης ότι υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, που κακώς πέρασε στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ ωσάν να ήταν κρατική περιουσία, ενώ ανήκει στα Ταμεία και τους ασφαλισμένους. Η αξία της είναι €1,4 δις και μπορούν να τιτλοποιηθούν τα μελλοντικά της έσοδα και να εκδοθούν ομόλογα με ρήτρα ακινήτων, τα οποία μπορεί κάλλιστα ως αξιόχρεα να αγοράσει η Τράπεζα της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι

Αναφερόμενος στα προβλήματα στρατηγικής που εντοπίζει στην πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το Ασφαλιστικό ο Νότης Μαριάς επιγραμματικά σημείωσε ότι: 

–    Οι αναλογιστικές μελέτες έγιναν προ διετίας και δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν  την  ακίνητη περιουσία των Ταμείων.
–    Ο σχεδιασμός θεωρεί δεδομένο ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα 30 χρόνια θα είναι της τάξεως του 0,7%, συντελεστής που σηματοδοτεί καταστροφή και όχι ανάπτυξη.
–    Στις προβλέψεις  χρησιμοποιήθηκαν τα χαμηλότερα επιτόκια της Ευρωζώνης και όχι η νέα τάση αύξησης των επιτοκίων στην Παγκόσμια Οικονομία.

«Οι δανειστές θέλουν να περάσει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα μετά τους μισθούς διαλύονται και οι συντάξεις… Όμως στο ασφαλιστικό υπάρχουν άλλες δυνατότητες και προοπτικές, αρκεί να θελήσουν οι Έλληνες βουλευτές να δουν το συμφέρον της Πατρίδας μας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook