Το θέμα της τροποποίησης του πίνακα με τα προτεινόμενα έργα του Δήμου, καθώς και τη χρηματοδότηση τους μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συζήτησε το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου σε μια εκρηκτική συνεδρίαση και με τη δημοτική αρχή να δέχεται τα πυρά από το σύνολο της Αντιπολίτευσης.

Η πρόταση του δημάρχου Β.Λαμπρινού,  για την επικαιροποίηση του πίνακα των έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν από το δάνειο της ΕΤΕπ , δεν εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων με αποτέλεσμα να χαθεί δάνειο ύψους περίπου 5 εκ.ευρώ ενώ απεντάσσονται πέντε έργα τα οποία είχε συμπεριλάβει η δημοτική αρχή στον πίνακα. 

Πρόκειται για έργα συνολικού ύψους 11,8 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα:

1. Η ανάπλαση και η πεζοδρόμηση των οδών Γιαννίκου, Βικέλας και Ρωμανού.
2. Έργο αποκατάστασης του κόλπου Δερματά.
3. Προμήθεια φωτιστικών LED για την εξοικονόμηση ενέργειας από τον φωτισμό οδών του Δήμου Ηρακλείου
4. Η πιστοποίηση 78 παιδικών χαρών καθώς και η δημιουργία πέντε νέων
5. Προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων κάδων συλλογής απορριμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα έργα που υπήρχαν στον κατάλογο από το 2012, θα πραγματοποιηθούν κανονικά

Για την ιστορία, η πρόταση υπερψηφίστηκε μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης, καταψηφίστηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση και την παράταξη Λυγερού, ενώ από την ψηφοφορία απείχε η παράταξη Κουράκη. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση του δημάρχου συγκέντρωσε 29 ψηφους υπερ (από δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης), 7 κατά (από “Λαϊκή Συμπείρωση – Λυγερό) και 10 παρών (από δημοτική παράταξη Κουράκη).

Τι προηγήθηκε της ψηφοφορίας

Σε μια ύστατη προσπάθεια της δημοτικής αρχής να εγκριθεί ο επικαιροποιημένος κατάλογος των έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΤΕπ εξελίχθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου, με τον δήμαρχο Ηρακλείου να προτείνει στο σώμα την τμηματική συζήτηση και την έγκριση συγκεκριμένων έργων που, όπως υποστήριξε, είναι αναγκαίο να συμβασιοποιηθούν άμεσα, ενώ κάλεσε τις δημοτικές παρατάξεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους, να συμφωνήσουν με την πρόταση του.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από την ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η απόφαση για την επικαιροποίηση του πίνακα των έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν από το δάνειο της ΕΤΕπ, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, τα 2/3 του δημοτικού συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ανοικτοί Ορίζοντες Γιάννης Κουράκης, άσκησε δριμύτατη επίθεση στην δημοτική αρχή και στον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα ήρθε εκ νέου για συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο λόγω της ακύρωσης της προηγούμενης απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ πρόσθεσε οτι εάν πραγματικά η δημοτική αρχή επιθυμούσε τη συναίνεση και τη συνεργασία με τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, θα το είχε πράξει νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο όπου συζητήθηκε το θέμα στην διαπαραταξιακή επιτροπή.

Παράλληλα ο κ. Κουράκης κάλεσε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει από κοινού με την αντιπολίτευση την ένταξη των ώριμων έργων στο ΕΣΠΑ και εφόσον απαιτείται μελλοντικά να αποφασιστεί ποια έργα μπορούν να συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΤΕπ. Τέλος, τόνισε ότι η παράταξη του έχει διαφορετική αντίληψη από τη δημοτική ομάδα της συμπολίτευσης γύρω από τη χρηματοδότηση των έργων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλία Λυγερού, ο οποίος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των δημοτών του Ηρακλείου, ενώ τόνισε ότι η παράταξη του διαφωνεί κάθετα με το δάνειο από την ΕΤΕπ, καθώς όπως εκτίμησε δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί σε αυτό το δυσβάσταχτο βάρος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook