Τελευταία ενημέρωση 13.55

Τρομοκρατικό χτύπημα, με πολλούς τραυματίες και επιβεβαιωμένα δέκα νεκρούς, έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη, σε μια άκρως τουριστική περιοχή, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο Μπλε Τζαμί και την Αγία Σοφία.  

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε το μεσημέρι ότι η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη οφείλεται σε “επίθεση αυτοκτονίας που διαπράχθηκε από Σύρο”.

“Ένας καμικάζι συριακής καταγωγής διέπραξε αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια”, είπε. Η Τουρκία αποτελεί τον πρώτο στόχο όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων της περιοχής και η Τουρκία τις αντιμετωπίζει όλες ίσα, πρόσθεσε.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην πιο τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, κοντά σε στάση τραμ πλησίον της Αγιάς Σοφιάς και του Σουλτάν Αχμέτ. Ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ότι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών της σημερινής επίθεσης περιλαμβάνονται ξένοι και Τούρκοι πολίτες. Μεταξύ των τραυματιών έχουν αναφερθεί,  έξι Γερμανοί υπήκοοι,  ένας Νορβηγός και ένας Περουβιανός.

Τουρκικά μέσα μεταδίδουν πως πιθανότατα να πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας, αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για έναν ”άνδρα ζωσμένο με εκρηκτικά”, ενώ υπάρχουν πολλοί τραυματισμένοι τουρίστες από την Γερμανία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία.

 
 

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι αρχές ερευνούν για τον τύπο των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και για τους υπεύθυνους της έκρηξης.

“Υποψιαζόμαστε τρομοκρατική ενέργεια”, δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται επιβεβαιώνοντας τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων.

Οι αρχές έχουν αποκλείσει το χώρο, ο οποίος πλέον θυμίζει απόρθητο φρούριο. 

Ασθενοφόρα και αστυνομικά αυτοκίνητα έχουν κατακλύσει την περιοχή. 

Την ίδια στιγμή, με τρία tweets το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την συμπαράστασή του για την επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία για έλληνες ανάμεσα στα θύματα. 
 
Σε επικοινωνία του newpost με το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν έλληνες ανάμεσα στα θύματα. 

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο Reuters ότι μπορούσαν να δουν διαμελισμένα μέλη. 

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα βίαιη, η περιοχή είναι αποκλεισμένη ενώ σπεύδουν ασθενοφόρα το ένα μετά το άλλο.

Την ίδια στιγμή, σε άλλο σημείο της πόλης, σημειώθηκε έκρηξη σε υπό κατασκευήν ξενοδοχείο στην περιοχή Μάλτεπε με εγκλωβισμένους.

Οι αστυνομικές και πολιτικές αρχές είναι σε εγρήγορση, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στην Άγκυρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. 

Τα δύο περιστατικά συνέβησαν με διαφορά λίγων λεπτών το ένα με το άλλο, ωστόσ, μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν συνδέονται μεταξύ τους. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook