Τα Ανώγεια επισκέφτηκαν 70 καθηγητές Φυσικής, που έχουν επιλεγεί από Λύκεια χωρών της Ευρώπης στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος.

Σκοπός της επιμόρφωσης είναι η χρήση ψηφιακών πληροφοριών, μεταξύ άλλων και αστρονομικών, για την βελτίωση των μεθόδων διδασκαλίας.

Το πρόγραμμα το διευθύνουν οι κ. Σοφοκλής Σωτηρίου και Γιώργος Νεοφώτιστος .

Αφού απόλαυσαν ένα υπέροχο δείπνο με παραδοσιακές γεύσεις, ο Δήμαρχος τους έκανε μια σύντομη αναφορά για τα Ανώγεια και αφού παρατήρησαν το φεγγάρι μέσα από αυτοσχέδια τηλεσκόπια ανηφόρησαν για τον Σκίνακα, όπου στην κορυφή του βρίσκεται το γνωστό Αστεροσκοπείο

Λίγα λόγια για το Αστεροσκοπείο

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα είναι μια κοινή ερευνητική εγκατάσταση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Max Planck Εξωγήινης Φυσικής της Γερμανίας.
Η θέση του Αστεροσκοπείου, η κορυφή Σκίνακας του Ψηλορείτη σε 1750 μ. υψόμετρο, προσφέρει άριστες συνθήκες για αστρονομικές συνθήκες υψηλής ποιότητας στην περιοχή της Μεσογείου. Είναι εξοπλισμένο με μία πλειάδα οργάνων που το καθιστούν ως ένα απ\’ τα καλύτερα εξοπλισμένα Αστεροσκοπεία στον κόσμο τουλάχιστον όσο αφορά το μέγεθός του.
Ερευνητικές Δραστηριότητες

Οι έρευνες που διεξάγονται στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα καλύπτουν πολλά και διαφορετικά πεδία της Αστροφυσικής. Κύρια παρατηρησιακά προγράμματα περιλαμβάνουν:

1. Μελέτες μεταβλητότητας ενεργών πυρήνων γαλαξιών
2. Οπτική ταυτοποίηση πηγών ακτίνων Χ
3. Δομή σπειροειδών γαλαξιών
4. Φωτομετρία αστρικών σμηνών
5. Μεταβλητούς αστέρες RR Lyrae
6. Φωτομετρικές και Φασματοσκοπικές έρευνες αερίων νεφελωμάτων (πλανητικών νεφελωμάτων και καταλοίπων εκρήξεων supernova)
7. Διπλά αστρικά συστήματα που εκπέμπουν στις ακτίνες Χ, στα οποία περιλαμβάνονται διπλά συστήματα μεγάλης μάζας, υποψήφια συστήματα μελανών οπών και κατακλυσμιαίοι μεταβλητοί
8. Αναζήτηση Καινοφανών στον γαλαξία M31
9. Αλληλεπίδραση ουρών κομητών με τον ηλιακό άνεμο

Πολλά από τα προγράμματα διεξάγονται με συνεργασία μεταξύ των Ιδρυμάτων της Κρήτης και του Ινστιτούτου Max Planck, αλλά και σε συνεργασία με πολλούς άλλους αστροφυσικούς και αστεροσκοπεία ανά τον κόσμο. Π.χ. το Αστεροσκοπείο Σκίνακα συμμετέχει στο παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων παρακολούθησης των Blazars (WEBT).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook