Ένεση ρευστότητας 200 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης μέσω της αξιοποίησης του Εθνικού Αποθεματικού Απροβλέπτων του ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα, που θα αρχίσει να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο, αφορά νέες επιχειρήσεις που λειτουργούν έως και μία πενταετία και δραστηριοποιούνται στους κλάδους της μεταποίησης, της πράσινης οικονομίας, της οικοδομής, των μεταφορών και των υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, οι κλάδοι αυτοί επιλέχθηκαν με βάση έρευνα του υπουργείου που έδειξε ότι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες και να απασχολούν έστω και έναν εργαζόμενο.

Το πρόγραμμα αφορά συνολικά 20.000 επιχειρήσεις, ενισχύοντας άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες τις μισθοδοτικές τους δαπάνες, ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Εντάσσεται στο Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να ανταποκρίνεται σε κρίσεις που συνδέονται με την οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση, με στόχο την προώθηση της απασχόλησης, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τη βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας κ.ά.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης που παρουσίασε το πρόγραμμα, «συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για ένα εργαλείο άμεσης και έμπρακτης στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την ύφεση».

Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα κατατίθενται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ το σύστημα θα είναι ανοιχτό μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές του Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων ορίστηκαν οι 11 επιλέξιμες Περιφέρειες της χώρας, δηλαδή:

Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ηπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Αφορά επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν την τελευταία πενταετία και δεν έχουν λάβει επιχορηγήσεις άνω των 200.000 ευρώ κατά την τελευταία 3ετία, ενώ κάθε επιχείρηση δεσμεύεται για τη διατήρηση ή την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της. Το διάστημα της δέσμευσης θα ανακοινωθεί έως τις 20 Ιουλίου, με τον οδηγό του προγράμματος.

Τι επιδοτείται

Οι δαπάνες που ενισχύονται είναι κυρίως το μισθοδοτικό κόστος της επιχείρησης, δηλαδή δαπάνες μισθοδοσίας και ασφάλισης.

Επιδοτείται το 50% των επιλέξιμων δαπανών και μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Δηλαδή, αν κάποια επιχείρηση προσκομίσει παραστατικά αξίας 20.000 ευρώ και άνω, θα πάρει 10.000. Αν προσκομίσει μικρότερο ποσό, θα πάρει το 50% του ποσού που έχει προσκομίσει. Ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας θα υποβάλλει την αίτησή του ηλεκτρονικά.

Θα μαθαίνει αμέσως αν είναι επιλέξιμος ή όχι και με την πρώτη πληρωμή θα γίνει έλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων. Οι επωνυμίες των επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν θα δημοσιευθούν στο Διαδίκτυο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι στόχος είναι, μέσα στο 2011 να διοχετευθούν στην αγορά πόροι ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ, τους οποίους διαθέτει το υπουργείο για ιδιωτικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις παραγωγικές, όχι εισαγωγικές, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook